in , , , ,

Εκδηλώσεις "Μεραμβέλλο 2014"

Πλούσιο σε περιεχόμενο και ποικιλία είναι το φετινό πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων «Μεραμβέλλο 2014». Περιλαμβάνει εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, εικαστικής δημιουργίας, λόγου και αθλητισμού,
 τις οποίες διοργανώνει ο ίδιος ο ΠΑΟΔΑΝ και άλλες τις οποίες συνδιοργανώνει με πολιτιστικά σωματεία της περιφέρειας του Δήμου ή στηρίζει με διάφορους τρόπους.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Δημάρχου Δημήτρη Κουνενάκη με βασικό θέμα την έγκριση του προγράμματος. Βέβαια, στο πρόγραμμα ήταν ενταγμένες και εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τις αρχές Ιουνίου. Χθες εγκρίθηκε ο κεντρικός πυρήνας των εκδηλώσεων και έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και χρονικές μετακινήσεις.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε: Τον Ιούλιο, παιδική θεατρική παράσταση «Η πεντάμορφη και το τέρας» σε κείμενο και σκηνοθεσία Μπίλιως Κωνσταντοπούλου, Έκθεση εικαστικών «Αναφορά» με θέμα το μεγάλο διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, θεατρική παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη, θεατρική παράσταση «Οι βάτραχοι» σε σκηνοθεσία Αντ. Διαμαντή, συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.
Τον Αύγουστο, συναυλία Χρήστος Θηβαίος – Μίλτος Πασχαλίδης, εκδήλωση Φινλανδικής Φιλαρμονικής και Δημοτικής Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου, παιδικό θέατρο «ΧAΝΑΖΟΟ» του Μάνου Βαφειάδη, παιδικό θέατρο «Σώστε τους ήρωες» του Στάθη Αναστασίου, Αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη.


Στις 10 Αυγούστου θα δοθεί μουσική παράσταση στην αρχαία Λατώ, με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη Μεσόγειο του Γκρέκο», με τη Lamia Bedioui – ένα αφιέρωμα στο αιώνιο ταξίδι του Δ. Θεοτοκόπουλου, σε συνεργασία με την ΚΔ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στις 13 προγραμματίζεται συναυλία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως ενώ ο «Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη» περιλαμβάνει κρητικό πανηγύρι στην κεντρική πλατεία της.
Περιλαμβάνεται ακόμα η θεατρική παράσταση «τα ΠΑΡΤάΛΙΑ – The Hangover IV» σε σκηνοθεσία Αλ. Ρήγα, παρουσίαση του νέου βιβλίου της «Ελα να πούμε ψέματα» από τη συγγραφέα Μάρω Δούκα. Παραδοσιακή μουσική από το Μιχάλη Φραγκιαδάκη και την Πύλη του Ήχου, συναυλία από την Πολυφωνική Μεικτή Χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ στην πλατεία Ρ. Καπετανάκη (παλιό γήπεδο όπου ακόμη εξελίσσονται έργα ανάπλασης του χώρου) και τη μουσικοθεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης «Νίκος Ξυλούρης – Ήτανε μια φορά και έμεινε για πάντα.»


Ο Άγιος Νικόλαος στο σινεμά

Στις 27 και 28 Αυγούστου ο ΠΑΟΔΑΝ, σε συνεργασία με το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, διοργανώνουν διήμερο αφιερωμένο στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αφετηρία της τουριστικής ανάπτυξης του Αγίου Νικολάου συνδυάζοντάς το με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία της ταινίας, παραγωγής Γουόλτ Ντίσνεϊ «Τα κρόσσια του φεγγαριού». 

Στις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΡΕΞ όπου θα παρουσιαστεί η εποχή των αρχών της δεκαετ
ίας του ’60, που συμπίπτει με τη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου «Minoς Beach» καθιστώντας τον Άγιο Νικόλαο πρωτοπόρο στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, παράλληλα με το χρονικό των γυρισμάτων της ταινίας, οι συντελεστές της οποίας είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο αυτό καθιστώντας το στρατηγείο.

 Η εκδήλωση εστιάζει στο ρόλο γενικά του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας του Ντίσνεϊ στην τουριστική προβολή του Αγίου Νικολάου. Εκτός από την προβολή φωτογραφιών και της ταινίας, υπάρχει και μια έκπληξη, που οι διοργανωτές την κρατούν για τη συνέχεια.

Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και λιθόγραφες κινηματογραφικές αφίσες οι οποίες τυπώθηκαν σε διάφορες χώρες όπου προβλήθηκε η ταινία και άλλα συλλεκτικά αναμνηστικά αντικείμενα που παρήγαγε η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία για την προβολή και προώθηση της ταινίας, όλα προερχόμενα από τη Συλλογή Νίκου Τραντά, θα αποτελέσουν υλικό μιας έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου. Επίσης, με την ευκαιρία αυτή θα εκδοθεί λεύκωμα αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο ως τόπο που ενέπνευσε την κινηματογραφική δημιουργία εστιάζοντας στην παραγωγή της ταινίας «Τα κρόσια του φεγγαριού».

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

Στον αξέχαστο Μάνο Χατζηδάκη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατό του θα είναι αφιερωμένος ο φετινός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που διοργανώνει ο ΠΑΟΔΑΝ. Με γενικό τίτλο «Αντιστέκομαι» ο ΠΑΟΔΑΝ θα δημοσιεύσει τις προσεχείς ημέρες τη σχετική προκήρυξη, καλώντας τους λογοτέχνες να καταθέσουν έργα τους για να διαγωνιστούν στις κατηγορίες, διήγημα, ποίηση και παραμύθι.

Το πρόγραμμα των «Μεραμβέλλο» αναμένεται να ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σήμερα και θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ