Menu
in

Εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου για τον Καζαντζάκη

Το 2018 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση το 1988  της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη. Στα πλαίσια του επετειακού εορτασμού, το Λύκειον των Ελληνίδων  Αγ. Νικολάου, σε συνεργασία με τη Τοπική επιτροπή Ν. Λασιθίου της ΔΕΦΝΚ οργανώνουν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ. μια αφιερωματική  εσπερίδα, στη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων

Η  ΔΕΦΝΚ ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη της Ελβετίας με ιδρυτικά μέλη την Ελένη Καζαντζάκη σύντροφο του Ν. Καζαντζάκη, τον σκηνοθέτη του θεάτρου Γιώργο Ανεμογιάννη και τον σημερινό πρόεδρο της  κ. Γιώργο Στασινάκη. Στα 30 χρόνια δράσης της, η Εταιρεία απέκτησε παγκόσμια απήχηση.

Ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο το έργο του μεγάλου κρητικού συγγραφέα με εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις, διεθνή συνέδρια, βραβεία, μελέτες, διαγωνισμούς. Αριθμεί πάνω από 9.000 οργανωμένα μέλη σε 130 χώρες. Το έργο της είναι μεγάλο όπως αρμόζει στον μεγάλο διανοητή  Νίκο Καζαντζάκη.

Για την Εταιρεία και τις δράσεις της θα μιλήσει ο υπεύθυνος της τοπικής επιτροπής Λασιθίου, φιλόλογος κ. Γιάννης Ευαγγελινάκης, ενώ συμμετέχει σαν ομιλήτρια, η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα –Κλώντζα με θέμα:  «Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης:  Ενώ έδενε ο σπόρος της Οδύσειας μέσα του».

Η εσπερίδα θα κλείσει με ένα μουσικό επίλογο όπου θα ακουστούν τραγούδια σε μελοποιημένη ποίηση του Καζαντζάκη.

Το σημαντικό έργο του Καζαντζάκη έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων και αρκετούς συνθέτες της Κρήτης και όχι μόνο.

Παραφράζοντας τον τίτλο του μυθιστορήματος «Αναφορά στον Γκρέκο», ο σπουδαίος κρητικός λυράρης Κώστας Μουντάκης, ηχογράφησε το 1976 το δίσκο «Αναφορά στον Καζαντζάκη» εμπνεόμενος από το έργο του μεγάλου συμπατριώτη του και ειδικότερα από τον «Ζορμπά» Θα ακουστούν τρία τραγούδια από το συγκεκριμένο έργο του Κ. Μουντάκη.

Συναντηθήκανε δυο φίλοι, Ήθελε νάναι λεύτερος και το Ευθύνη νάσαι Κρητικός.

Θα τα αποδώσουν ζωντανά, οι συμπολίτες μας μουσικοί, Μακράκης Χρύσανθος στο μαντολίνο, Ροβίθης  Γιώργος στη λύρα και Χατζάκης Δημήτρης στο λαούτο.

Το 1966 το  Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο παρουσίασε σε σκηνοθεσία  Μάνου Κατράκη, τον «Καπετάν Μιχάλη». Ένα ρωμαλέο έργο που για τον Καζαντζάκη αποτελεί την Αναφορά του, το Χρέος του απέναντι στην Κρήτη, απέναντι στον πατέρα του, στους προγόνους του, στη γενιά του, στο πολύπαθο Νησί του.

Τη μουσική ανέλαβε να γράψει ο 32 ετών τότε, Μάνος Χατζιδάκις.  Αν και αναφέρεται ως ποιητής του κειμένου ο Νίκος Καζαντζάκης, ουσιαστικά οι στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του Καζαντζάκη που περιέχονται στο βιβλίο του «Καπετάν Μιχάλης» που την επιλογή και σύνθεση σε επτά ενότητες έκαμε ο θεατρικός συγγραφέας Γεράσιμος Σταύρου. Έτσι προέκυψαν επτά «ποιήματα», τα οποία μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις Από το έργο αυτό του Χατζηδάκη θα ακουστούν δύο τραγούδια:

Το Δεν ήταν Νησί.  Το τραγούδι που έκανε τη δική του αυτόνομη πορεία όλα τα μετέπειτα χρόνια, μάλιστα στο εν λόγω τραγούδι κατά τη δικτατορία προσδόθηκε και αντιστασιακή χροιά, με την επωδό “άμα λευτερωθεί η Κρήτη/ θα λευτερωθεί κι εμένα η καρδιά μου”, που τραγουδούσε ο κόσμος. Το δεύτερο τραγούδι είναι η ”Κρασογιώργαινα’‘….. και το όνειρό της.

Τον Καζαντζάκη γνωρίζουμε λιγότερο σαν ποιητή. Ένα ακόμα τραγούδι που θα ακουστεί στην εσπερίδα, βασίζεται σε στίχους που έγραψε ο Καζαντζάκης. Είναι το τραγούδι Λευτεριά, που  μελοποίησε ο Νάσος Παναγιώτου και ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το 1975 ο Αντώνης Καλογιάννης.

Τα τρία αυτά κομμάτια θα ερμηνεύσουν στο πιάνο η Λάινε Πάπιτζε και η Βαλάντω Δρακωνάκη στο τραγούδι.

Θα υπάρχει προς διάθεση το βιβλίο ‘’ Καζαντζάκης- Ζορμπάς Μια αληθινή φιλία ‘’ που έγραψε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ. κ. Γιώργος Στασινάκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε να τιμήσουμε μαζί, το μεγάλο Κρητικό διανοητή.

Leave a Reply

Exit mobile version