in

ΕΕ σε Βρετανία: "Φύγετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα"

Ισχυρές πιέσεις στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση των Βρετανών να πουν “όχι” στο δημοψήφισμα που σόκαρε την υφήλιο, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, διακήρυξαν την επιθυμία τους το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.
“Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Jean-Marc Ayrault (Γαλλία), Bert Koenders (Ολλανδία), Paolo Gentiloni (Ιταλία), Didier Reynders (Βέλγιο) και Jean Asselborn (Λουξεμβούργο). Επίσης, ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Πρέπει να δείξουμε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι σημαντική, και πως ξέρει να λύνει τα προβλήματά της”, ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ ζητώντας από τη Βρετανία να επιταχύνει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
“Δεχόμαστε την απόφαση των Βρετανών, αλλά η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την ΕΕ στη διαδικασία εξόδου της – όπως αυτή το επέλεξε”, συμπλήρωσε ο Steinmeier.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος απαιτώντας από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το Άρθρο 50 που αφορά την αποχώρηση ενός μέλους από την ΕΕ.
“Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ζήτημα επιτακτικής ανάγκης”, ανέφερε ο Ayrault, κατά τη συνάντησή του με τους ομολόγους τους από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Μάλιστα, προειδοποίησε για “οικονομικές επιπτώσεις και πολιτικές συνέπειες εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας”.
“Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ”, πρόσθεσε ο Ayrault.
“Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες”, επεσήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Didier Reynders, δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση.
Ο Ολλανδός ομόλογός του, Bert Koenders, από την πλευρά του, δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.
Οι έξι υπουργοί είπαν, τέλος, πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενηεναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.
“Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή”, τόνισε ο Steinmeier. “Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ’ αυτές τις απαντήσεις, και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο”.
capital.gr