in

«Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με την βραβευμένη στις Κάνες, κοινωνικοπολιτική ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ – I, Daniel Blake», συνεχίζονται οι προβολές στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’, που συνδιοργανώνουν η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου στις 22:00, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, παραγωγής 2016, με πρωταγωνιστές τους Ντέιβ Τζονς, Χάιλι Σκουάιρς, Σάρον Πέρσι.
Υπόθεση: Ο Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός, στον οποίο ο γιατρός απαγορεύει να επιστρέψει στη δουλειά έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Μόνη του ελπίδα επιβίωσης το κρατικό επίδομα, αλλά η αρμόδια υπηρεσία τον κρίνει κατάλληλο προς εργασία, παραπέμποντας το θέμα στον «υπεύθυνο για την τελική απόφαση». Ο Μπλέικ θα αναγκαστεί να περάσει μέσα από μια γραφειοκρατική κόλαση, υποχρεωμένος να αποδείξει πως ψάχνει 35 ώρες την εβδομάδα για δουλειά. Στην πορεία, κι ενώ αγωνίζεται να συμπληρώσει αμέτρητες online αιτήσεις, θα γνωρίσει την πολύ νεότερή του Κέιτι, ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών που μόλις έχει μετακομίσει στην πόλη από το Λονδίνο. Βοηθώντας ο ένας τον άλλον, θα σχηματίσουν μια άτυπη οικογένεια και θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα η οποία χρησιμοποιεί την εσκεμμένη αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας ως πολιτικό όπλο.
Πιστός στο λιτό και άμεσο σινεμά του, ο 80χρονος Βρετανός δημιουργός, εστιάζει και συμπλέκει ένα καυτό κοινωνικό πρόβλημα με το πορτρέτο ενός συνηθισμένου ανθρώπου της εργατικής τάξης, αναδεικνύοντας αριστοτεχνικά ένα δράμα προσωπικών και ταυτόχρονα πολιτικών διαστάσεων.
Με νεορεαλιστική καθαρότητα, με εναλλαγή οργής και τρυφερότητας και το γνωστό του χιούμορ, ο Λόουτς καταφέρνει να κάνει τον θεατή κοινωνό της απόγνωσής του ήρωα του. Με δεξιοτεχνία κινηματογραφεί τη διαδρομή ενός περήφανου άντρα ανάμεσα στα γρανάζια ενός συστήματος που στοχεύει να τσακίσει την περηφάνια του και να μεταμορφώσει το ανθρώπινο πρόβλημα σε στατιστικές και αριθμούς.
Ο ικανότατος όσο και στρατευμένος Κεν Λόουτς με έντονη πίκρα (για την απουσία κράτους-πρόνοιας), αλλά και διακριτικό χιούμορ, με ξέχειλη οργή και τρυφερό συναίσθημα, καταθέτει μια επείγουσα μαχητική κοινωνική διαμαρτυρία και προτάσσει την ισχύ του πολιτικού του μηνύματος, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα.
Με την μοναδική ικανότητα του να χτίζει εξαιρετικούς χαρακτήρες και να ανακαλύπτει ηθοποιούς που τους ενσαρκώνουν εκπληκτικά (όπως εδώ τον Ντέιβ Τζονς, έναν stand up κωμικό που δίνει μια θαυμάσια ερμηνεία), ο πρωταγωνιστής του, ένας κινηματογραφικός ήρωας της διπλανής πόρτας βροντοφωνάζει: «Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ, είμαι πολίτης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, φωτογραφίες, trailer, πρόγραμμα προβολών, πληροφορίες για τις προβολές του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, στην ιστοσελίδα μας: kileagn.com