in , ,

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία σήμερα

Η επέτειος καθιερώθηκε το 1977 στέλνοντας μήνυμα υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε για φέτος τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο Μουσείο.
Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί, ακόμη, ποικίλες εκδηλώσεις μέχρι τις 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι και εκπαιδευτικές δράσεις.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Η είσοδος σε όλα τα μουσεία την Τετάρτη είναι ελεύθερη.