in

Δράσεις ουσίας απο τον σύλλογο 3τέκνων του νομού Λασιθίου

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,  στο Δ΄ Δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου ο σύλλογος Τριτέκνων νομού Λασιθίου θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του συλλόγου.  Το έργο του Συλλόγου πολύ σημαντικό, με διαρκή ενημέρωση προς τα μέλη του για τις όποιες εξελίξεις που τα αφορούν, με πρωτοβουλίες και συμμετοχή σε πληθώρα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, αλλά και με στόχο την προβολή των αιτημάτων, των αναγκών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων οικογενειών όλου του Νομού μας. Στα πλαίσια αυτά η ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Γιώργο Χαβάκη σχετικά με την παρουσία του συλλόγου τα τελευταία χρόνια.

 

Ποιος είναι ο  λόγος που  έχει δημιουργηθεί ο σύλλογος;

Οι τρίτεκνοι, αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και η  τρίτεκνη οικογένεια σήμερα λειτουργεί σαν σταθεροποιητής στην πληθυσμιακή ανάπτυξη μιας χώρας. Ο δείκτης  γονιμότητας σύμφωνα με όλες τις έρευνες είναι αρκετά κάτω από το 2,1 (περίπου 1,3) και για να έχουμε αύξηση του πληθυσμού ή μη μείωση –σταθεροποίηση τουλάχιστον, πρέπει να ξεπεράσουμε.

Όπως γνωρίζετε το πρωτεύον θέμα για εμάς είναι η εξομοίωση με τους πολύτεκνους σύμφωνα και με απόφαση-πρόταση της βουλής αλλά και προτάσεις πολλών κέντρων ερευνών.

Στο πνεύμα αυτό άρχισαν να δημιουργούνται σύλλογοι τριτέκνων σε όλη τν Ελλάδα και το 2010 δημιουργήθηκε ο δικός μας με τη στήριξη κατοίκων του νομού Λασιθίου, είναι ένας Παλλασιθιώτικος σύλλογος.

 

Πως έρχεστε σε επαφή με τα μέλη σας;

Καταρχήν υπάρχει το γραφείο στον Άγιο Νικόλαο από όπου μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα θέματα, έχουμε δημιουργήσει Blog μέσα από οποίο ενημερώνονται καθημερινά, οι  εκπρόσωποι μας σε όλο το νομό ενημερώνουν άμεσα στ ό,τι χρειαστεί. Επίσης, προσπαθούμε να είμαστε παρόντες για ενημέρωση σε όλα τα μέρη του νομού για αυτό έχουμε κάνει ενημερωτικές συναντήσεις για τα μέλη μας σε Ιεράπετρα, Σητεία,  Οροπέδιο.

29 1 15 ΧΑΒΑΚΗΣ

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου τα τελευταία χρόνια;

Στο μεσοδιάστημα της εξομοίωσης με τους πολύτεκνους, για τη στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας ο σύλλογος προσπαθεί να προσφέρει ό,τι μπορεί.

Έχει κάνει πολλές συναντήσεις στους δήμους για μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης και με χαρά είδαμε οι δήμοι Σητείας, Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου να μας παρέχουν μειώσεις,  ενώ εκκρεμούν μειώσεις από το δήμο Οροπεδίου. Επίσης, οι δήμοι στηρίζουν πολλές φορές το σύλλογο, όμως πάντα υπάρχει περιθώριο για πιο ουσιαστική βοήθεια, αφού άλλωστε πρόκειται για βοήθεια σε δικούς των δημότες.

Έχουμε κάνει συναντήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης σε αποκεντρωμένη και σε αιρετή με σκοπό να άρουμε κάποια νομικά προβλήματα σε σχέση με τις μειώσεις που δίνουν οι δήμοι  και για να θέσουμε τα προβλήματα των τρίτεκνων. Επίσης, συναντήσεις στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, προκειμένου να ενημερώσουμε για το σύλλογο και να ζητήσουμε τη συμμετοχή του σε δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, έτσι ώστε μαζί με άλλους συλλόγους να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προστασίας για τις αδύνατες ομάδες στο νομό.

Φυσικά έχουμε κάνει επαφές με τους βουλευτές του νομού για ενημέρωση και προώθηση θεσμικών και άλλων αιτημάτων και μάλιστα ο κ. Δερμιτζάκης είναι και μέλος του συλλόγου μας.

Συμμετέχουμε ενεργά σε πολλές διαμαρτυρίες για τα θέματα του νομού Λασιθίου όπως τα νοσοκομεία, τα ΤΕΙ, τις υπηρεσίες που κλείνουν κ.α.

Όμως το περασμένο διάστημα συμμετείχαμε σε διαμαρτυρίες στο Ηράκλειο και στα Χανιά μαζί με τους τρίτεκνους από την υπόλοιπη Κρήτη.

Ο σύλλογος συμμετέχει στο Πρόγραμμα  δωρεάν διανομής τροφίμων και στα πλαίσια αυτά έχουμε διανείμει πάνω από 50 τόνους σε όλο το νομό, ενώ το τελευταίο διάστημα συμμετείχαμε σε πρόγραμμα διανομής φρούτων με διανομή περίπου  65 τόνων φρούτων.

Θέλω επίσης να τονίσω τη δημιουργία προγράμματος  παροχής εκπτώσεων στα μέλη του συλλόγου από τις επιχειρήσεις του νομού και μεγάλων αλυσίδων supermarkets, που μόνοι μας έχουμε ξεκινήσει και πολλοί έχουν ανταποκριθεί έτσι ώστε να προσφέρουν όση έκπτωση έχει τη δυνατότητα ο καθένας και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Να αναφέρω και τις συναντήσεις στο ΚΤΕΛ, στις ακτοπλοϊκές Κρήτης , για μειώσεις στα εισιτήρια, πράγμα που έχουμε καταφέρει με πολύ κόπο.

 

 

Οι δράσεις σας επεκτείνονται και εκτός Κρήτης;

Μέσα από τη συμμετοχή μου ως μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας εκπροσωπώ το σύλλογο στις πολλές επαφές και συναντήσεις ,κυρίως στην Αθήνα  Έχω παρευρεθεί σε συναντήσεις στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας, στο υπουργείο Παιδείας ,Υγείας, πολλές φορές  στη Βουλή, στο Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους, σ τον ΟΓΑ, πολλές φορές στο υπουργείο Εργασίας, σε συναντήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως ακτοπλοϊκές , ΟΣΕ, κ.ά.  Αρκετές φορές μέλη του  Δ.Σ  συμμετείχαμε στις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην Αθήνα, και σε άλλες περιοχές.

Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι σύλλογός μας στηρίζει κάθε προσπάθεια της Ομοσπονδίας υπέρ των τριτέκνων.  Ο ρόλος της Ομοσπονδίας είναι το αυτί των συλλόγων.  Εμείς μορφοποιούμε τα αιτήματα και τα προωθούμε στους αρμοδίους. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να συμμετέχουμε  στα Δ.Σ και στις όποιες ενέργειες προτείνονται.

 

Θεωρείτε ότι έχετε κερδίσει πράγματα από τις προσπάθειες σας;

 

Ναι, θεωρώ ότι οι προσπάθειες αποδίδουν όταν γίνονται σε σωστή βάση και με επιχειρήματα. Να σας αναφέρω μόνο μερικά πράγματα που πρόσφατα έχουμε πετύχει στις επισκέψεις που κάναμε στα διάφορα υπουργεία. Το 500άρικο στο κάθε παιδί, ήταν βασικό μας αίτημα, οι μετεγγραφές των φοιτητών, που τώρα βέβαια παρουσιάζουν πρόβλημα,, η διαμόρφωση των επιδομάτων που αν και δεν είμαστε ευχαριστημένοι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που θα παίρνουν ακόμα και περισσότερα από πριν, οι εκπτώσεις σε πανελλήνιες επιχειρήσεις όπως οι ακτοπλοϊκές, ακόμα και σε αεροπορική έχουμε έκπτωση, στον ΟΣΕ, πολύ βασικό η κατά προτεραιότητα έξοδος από τη διαθεσιμότητα , καταφέραμε κάποιες αποστάσεις τρίτεκνων εκπαιδευτικών μετά την παρέμβασή μας στο υπουργείο, παρέμβαση στο Παιδείας για τη σίτιση των φοιτητών, απάλειψη ορίου στις αστυνομικές σχολές (αφού καταθέσαμε και προσφυγή), από φέτος και στις τουριστικές σχολές.

Τέλος ,να αναφέρω τις συναντήσεις μας με τα κόμματα όπου τους παρουσιάσαμε μια επεξεργασμένη πρόταση νόμου για την εξομοίωση, για την οποία έχει ενημερωθεί και γνωρίζει και ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και μάλιστα υπήρξαν διαβεβαιώσεις στη βουλή από τον αρμόδιο(αντιπολίτευση τότε) κ. Στρατούλη για την κατάθεση του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος ο κ. Χαβάκης είπε πως, γνωρίζουμε  πολύ καλά ότι τίποτα σήμερα δεν είναι δεδομένο. Όλα χρειάζονται περιφρούρηση και επαγρύπνηση. Για το λόγο αυτό ένας δυνατός σύλλογος είναι όλο σήμερα απαραίτητος για να μπορεί να παρεμβαίνει και να διεκδικεί  λύσεις.

Γιατί μόνο με συνεχή αγώνα μπορούμε να καταφέρουμε κάτι ουσιαστικό. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και αγωνιστική διάθεση. Μόνο αν είμαστε παρόντες μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη  του Δ.Σ. συλλόγου για την προσφορά τους και βέβαια τους εθελοντές τρίτεκνους  απ΄ όλο το νομό η ψυχή του συλλόγου μας, που σε κάθε κάλεσμα είναι παρόντες. Τέλος,  θέλω να ευχαριστήσω την ΑΝΑΤΟΛΗ και τα άλλα ΜΜΕ για την στήριξη και εσάς προσωπικά, γιατί πάντα καλύπτετε  τις δραστηριότητές μας.

 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ