in , , , ,

Διεκδικούν οι δάσκαλοι…συγκέντρωση στην Π.Ε του νομού την Πέμπτη το πρωί

Σε κλίκα αγωνιστικών διεκδικήσεων πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών του συλλόγου Μεραμπέλλου και Οροπεδίου το πρωί της Τετάρτης στο 4ο δημοτικό σχολείου του Αγίου Νικολάου. Το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε είναι:

 

Αγωνιζόμαστε για:

• Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο. • 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με:

Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή.

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.

• Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

• Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία.

• Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.

• Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.

• Μείωση διδακτικής ύλης.

• Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

Εν τω μεταξύ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου – Οροπεδίου καλεί στις 9:30 το πρωί της Πέμπτης ,
ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση ,στο κτήριο της Περιφέρειας ( Πρωτοβάθμια)

Φωτογραφία της Maria Strataki.

 

 

23-11-16-strataki

Στην εισήγηση της η πρόεδρος Μαρία Στρατάκη είπε:

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ….

 Νοέμβριος 2016

Μπροστά σε μια τακτική ΓΣ , η εισήγηση – αποτίμηση φαντάζει δύσκολη , μιας και δεν είναι ότι δεν έχεις τι να πεις αλλά γιατί η ιστορία στην εκπαίδευση επαναλαμβάνεται ……με την ίδια λογική από την πλευρά της Κυβέρνησης, που φέτος επιχείρησε να βαφτίσει το ψάρι …κρέας…

Είναι καλό ν α αφήσουμε στην άκρη μικροπαραταξιακές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες  και ενωμένοι να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε……

Κόντρα στην σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην εκπαίδευση και στη χώρα….

Να ζητήσω από τους αντιπροσώπους μας στην 84η ΓΣ του κλάδου την Μαρία τη Στεφανάκη και το Στέφανο τον Τσιάμο να μεταφέρουν το κλίμα και τις αποφάσεις της.

Θέλω από την αρχή να υπογραμμίσω την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από το συνδικάτο και συμμετοχή στην αυριανή Γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ . ΟΛΑ τα σχολεία πρέπει να κλείσουν.

Ας δούμε – όμως-  τα πράγματα από τη  αρχή της σχολικής χρονιάς

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2016…. Οι μόνιμοι διορισμοί ξεχάστηκαν για άλλη μια φορά  ως προεκλογική υπόσχεση…… Οι αρχικά 7000 μόνιμοι διορισμοί , έγιναν 3500 …μετά 2500 και τέλος …ΤΙΠΟΤΑ…..αντί αυτού , χωρίς σχεδιασμό , χωρίς πρόγραμμα η Κυβέρνηση έψαχνε να βρει τις πιστώσεις για να διορίσει αναπληρωτές…..

Τα σχολεία την 1η Σεπτέμβρη ….λειτούργησαν στελεχωμένα από δασκάλους και νηπιαγωγούς…

Αξίζει τον κόπο να δούμε πώς έγινε αυτό…. Με μόνο μια υπουργική απόφαση και ΠΝΠ        ( πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) την Μ. Τρίτη και το 15αύγουστο ….χωρίς την επιστημονική τεκμηρίωση του ΙΕΠ ….χωρίς διάλογο… χωρίς συναίνεση… ΚΑΙ Ο ΠΡΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΙΛΗΣ …ΕΠΑΙΡΝΕ 20 ΑΡΙΣΤΑ …ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ..ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1.Κόβοντας μια διδακτική ώρα από όλα τα σχολεία…. σχολάμε στις 1 και τέταρτο … συρρικνώνοντας το Δημόσιο σχολείο κι αν σταθεί κανείς στο τι δείχνουν οι αριθμοί , θα δούμε ότι οι ώρες είναι πολλές….60 ώρες εβδομαδιαίως και ότι σημαίνει αυτό με τον περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών αλλά και η εργασιακή λαίπαλα που έπεσε στα κεφάλια χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων μας …που φέτος δεν εργάζονται …είναι ΑΝΕΡΓΟΙ.

  1. Γύρισαν πίσω οι υποψήφιοι συνταξιούχοι συνάδελφοι αφού με το νέο ασφαλιστικό αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης…
  2. τη θέση των αναπληρωτών ειδικοτήτων μπορεί τώρα να πάρει συνάδελφος ΠΕ70, με δεύτερη ανάθεση

Φτωχό συρρικνωμένο σχολειό που συμπιέζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας. Αυτή είναι η τραγική αλήθεια

 

Σχετικά  σύντομα ήρθαν οι πρώτοι αναπληρωτές – που αναπληρώνουν για άλλη μια φορά τον ίδιο τους τον εαυτό – για να «ανακουφίσουν» λίγο τη λειτουργία των σχολείων….

Τα λόγια χάνουν το νόημα τους όταν αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μπαλώματα , καταστρέφοντας τη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση

Η ίδια κατάσταση και στα Νηπιαγωγεία…. στην ουσία πρωινός κύκλος και απογευματινή ζώνη δεν έχουν καμιά συνέχεια ή συνάφεια… Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί συνεχίζουν να εργάζονται τις ίδιες ώρες , παρόλη τη νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο τους, αφού στην ουσία δεν αφορά καμιά νηπιαγωγό…

Θα αφήσω τελευταία την ειδική αγωγή……για να επισημάνω ότι αποτελεί ντροπή για το οργανωμένο κράτος η διάλυση της δημόσιας παρεχόμενης ειδικής εκπαίδευσης…. διορίστηκαν εκπαιδευτικοί ΠΕ71 και 61 αλλά το ΕΕΠ ήρθε πριν λίγες μέρες…

Όλοι μιλάμε για αυτά τα παιδιά….όλοι δείχνουμε ένα πρόσωπο συμπάθειας….

Το ίδιο και η πολιτεία…… στα λόγια….

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κι εδώ …δίνεται η ευκαιρία σε όσους συναδέλφους εργάστηκαν σε ενισχυτική διδασκαλία και είναι υπεράριθμοι …να εργάζονται σε δομές ειδικής αγωγής….. εμπαιγμός και κοροϊδία για τους συναδέλφους απόφοιτους των ΠΤΕΑ

Και στο χώρο αυτό οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών αποτελούν την μοναδική λύση για να λειτουργούν οι δομές αυτές απρόσκοπτα….

Τα πάνω από 25.000 κενά στα σχολεία ( βεβαιωμένα πια….) δηλώνουν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Δηλώνουν την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς που είναι και η μοναδική λύση…..

Η εκπαίδευση στον τόπο μας είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλους τους πολίτες. Το ίδιο και η υγεία.

Σ αυτούς τους χώρους δεν χωρούν μνημόνια και περικοπές…..

Δυστυχώς – όμως – το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο  …φέρνει και άλλα δεινά στην εκπαίδευση και στους εργαζόμενους

  • Από 1/1/2022, προϋπόθεση για την συνταξιοδότηση θα είναι τα 67 έτη και τα 40 χρόνια εργασίας!!! Στη σχολική τάξη, κυριολεκτικά με τη μαγκούρα!
  • Επαναφέρει τα σχέδια Λοβέρδου για εθελοντική δουλεία-δουλειά. Διατηρεί τα 30αρια τμήματα. Αφήνει ανοιχτή την νέα αύξηση του ωραρίου (υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο 3ο Μνημόνιο). Προαναγγέλλει ένα τουλάχιστον Ειδικό Σχολείο ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης (!), δηλαδή το κλείσιμο εκατοντάδων Ειδικών Σχολείων (βλ. προγραμματικές δηλώσεις). Για να μιλήσουμε για την παράλληλη στήριξη…που οι συνάδελφοι μας αναγκάζονται να εργάζονται σε 2, 3 , 4 ακόμα και σε 5 παιδιά…δλδ κάθε μέρα και σε άλλο σχολείο….. σε πολλές περιοχές της Ελλάδας…
  • Η Αξιολόγηση – αποτίμηση είναι εδώ. Κανένας νόμος δεν έχει καταργηθεί και όλο και πυκνώνουν οι συζητήσεις για αξιολόγηση στο Δημόσιο ( Κατρούγκαλος)

Κάθε ημέρα που χάνεται από την παρεχόμενη εκπαίδευση…δεν αναπληρώνεται…δε γυρνάει πίσω….

Έχουμε  τη βεβαιότητα ότι όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να περιορίσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά….αυτό που κάναμε χρόνια τώρα.

Και μέσα στα σχολεία και μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα – κι εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του ΑΓΩΝΑ για να προασπίσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας δείχνοντας στην κοινωνία την αξία της πολύπλευρης προσφοράς των εκπαιδευτικών,

Να αγωνιστούμε για την άρση των αδικιών που έχουν γίνει εις βάρος των συναδέλφων μας αναπληρωτών. Να εισακουστούν οι απόψεις των αναπληρωτών τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής.

Να προτάξουμε :

Α. Ίδια δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών.

Β. Πλήρης μοριοδότηση στην τοποθέτηση τους και ολοκλήρωση των διορισμών τους μέχρι 25 Αυγούστου….και όλα αυτά μέχρις ότου γίνουν ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ.

Κι εδώ να διατυπώσουμε τη δική μας φωνή απέναντι στο αφήγημα της Κυβερνητικής πολιτικής….

Καμιά απογοήτευση! Να οργανωθούμε, να παλέψουμε, ανεξάρτητα τι επέλεξε να ψηφίσει ο καθένας στις βουλευτικές εκλογές. Μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας, να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Και τέτοιες υπάρχουν.

Ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:

  • Όχι στο νέου τύπου Ολοήμερο σχολείο που υποβαθμίζει τα μορφωτικά διαιώματα των παιδιών και οδηγεί συναδέλφους στην ανεργία.
  • ΟΧΙ στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καρμανιόλα που στέλνει τους εκπαιδευτικούς στα 67 μέσα στην τάξη, που κόβει ένα τεράστιο κομμάτι από τις παροχές στην υγειονομική περίθαλψη και μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για όλους!
  • ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις στους μισθούς μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, κατάργηση της φοροληστείας

Κάλυψη όλων των κενών τώρα!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Πριν κλείσω θα μου επιτρέψετε μια αναφορά σε 2 θέματα  πολύ σημαντικά :

  1. Πολλοί συνάδελφοι δε θέλουν να ενταχθούν στο Σύλλογο και συνεπώς στη ΔΟΕ… είναι κατά τη γνώμη μου μια βιαστική απόφασή τους… Οφείλουν να γνωρίζουν οι συνάδελφοι αυτοί ότι αν δεν ενταχθούν στο σύλλογο ….δεν εντάσσονται στο Δευτεροβάθμιο όργανο ΔΟΕ με ότι αυτό συνεπάγεται. Δε θα έχουν καμιά συνδικαλιστική – νομική και οικονομική στήριξη….. Σε οποιοδήποτε πρόβλημα τους παρουσιάζεται θα το αντιμετωπίζουν μόνοι τους…. Και οι εποχές που ζούμε κρύβουν καθημερινά δυσκολίες … καλό είναι λοιπόν να το ξανασκεφτούν και ενταχθούν στο σύλλογο
  2. Υπάρχουν 2 δράσεις που ο σύλλογος ανοίγει δρόμους…. Η ομάδα Ραδιοφώνου και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου…..κ αι οι 2 χρειάζονται τη ενεργό στήριξη σας για να προχωρήσουν…..

Θεωρούμε  αδήριτη ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν έναν εθνικό στόχο για την εκπαίδευση που θα υλοποιείται από κάθε πολιτική δύναμη .

Σας ευχαριστώ

 

 

Μαρία Στρατάκη

Πρόεδρος

Του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ

Μεραμβέλλου – Οροπεδίου