in

Διαλύουν το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, με σχέδιο μας απαξιώνουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αντανακλά την οριακή κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Λασίθι. Κάθε μέρα προκύπτει κι ένα καινούργιο θέμα που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει σχέδιο για να λυθούν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο.
Πρόκειται για ανικανότητα ή μήπως για ένα σχέδιο διάλυσης του νοσοκομείου που υλοποιείται αργά και μεθοδικά; Φοβάμαι πως η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι καταφατική.
Ασφαλώς υπάρχει ανικανότητα, η οποία έχει αποδειχθεί πολλάκις από τις παλινωδίες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η 7η ΥΠΕ Κρήτης, τον Σεπτέμβριο κατά την πρώτη επίσκεψη του Δημάρχου Αγίου Νικολάου στα γραφεία της, έδωσε στον Αντώνη Ζερβό μια κατάσταση με γιατρούς που πρόκειται να προσληφθούν στο Νοσοκομείο, στην οποία υπήρχε κι ένας καρδιολόγος. Η θέση έχει καταργηθεί και δεν το γνώριζαν στην Υγειονομική Περιφέρεια.
 
Υπό άλλες συνθήκες το γεγονός θα προκαλούσε θυμηδία. Στην παρούσα συγκυρία που δοκιμάζεται άγρια ο ελληνικός λαός, πέρα από την προφανή θλίψη, προκαλεί οργή. Αλλά εμείς θα παραμείνουμε μακριά από συναισθήματα, στο ορθολογικό συμπέρασμα πως αποτελεί ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει περίτρανα την μεγάλη ανικανότητα που υπάρχει.
Εντάξει, λοιπόν, υπάρχει ανικανότητα. Αναρωτιέμαι, όμως, τι είδους ικανότητες απαιτεί η απόφαση της πρόσληψης ενός παιδιάτρου; Ειδικά όταν δεν πρόκειται για την πολυτέλεια του τέταρτου ή του πέμπτου γιατρού μιας κλινικής, αλλά του δευτέρου, του αναγκαίου, του απαραίτητου. Εκείνου που όταν λείπει, μπαίνει λουκέτο σε μια βασική κλινική, όχι Νοσοκομείου με 600 τοκετούς, ακόμα και Κέντρου Υγείας στο πιο απομακρυσμένο χωριό!
Εδώ μιλάμε για ένα Νοσοκομείο που πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής που έχει πολλές γέννες και χιλιάδες παιδιά να καλύψει. Ένα Νοσοκομείο στο οποίο γεννούν όχι μόνο απ’ όλο το Λασίθι αλλά κι από τα Μάλια και τη Χερσόνησο! Πόση ικανότητα χρειάζεται για να μεθοδεύσεις την παρουσία ενός παιδιάτρου και δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα χρόνο τώρα;
Δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει άλλο λογικό συμπέρασμα παρά μόνο εκείνο που λέει πως υλοποιείται ένα σχέδιο διάλυσης του νοσοκομείου. Εξηγώ με συγκεκριμένα στοιχεία.
Στα λόγια, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαίο να λειτουργεί επαρκώς το Νοσοκομείο. Είναι αναγκαίο, όχι γιατί εμείς εδώ συνηθίσαμε να έχουμε Νοσοκομείο και από ινάτι δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε, αλλά γιατί στην πράξη, είναι αναγκαίο για το ίδιο το κράτος. Το αναγνωρίζει ο Υπουργός, ο Δυπεάρχης, όλοι. Επαίνους έχουν διατυπώσει για το έργο που επιτελείται.
Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει ένα νέο κτίριο για το οποίο το κράτος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 10 εκ. ευρώ σε υποδομές και μηχανήματα. Μπορεί να το μετατρέψει σε κοτέτσι; Κι αν αύριο προκύψει κάποιο πρόβλημα σε παιδί τουριστών; Η είδηση στην Ευρώπη θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Τι θα κάνουν; Θα διακινδυνεύσουν όλο το νέο οικοδόμημα που κτίζεται για τον ελληνικό τουρισμό; Ας μην ξεχνάνε πως η ευρύτερη περιοχή από τη Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, αποτελεί την πολυπληθέστερη τουριστική ζώνη της χώρας.
Ακόμα, δεν μπορεί να έχει επενδύσει το κράτος μερικά εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσει το Νοσοκομείο και τώρα επιδεικτικά να το εγκαταλείπει, οδηγώντας σε ακραία επιδείνωση τη λειτουργία των ήδη φορτωμένων νοσοκομείων του Ηρακλείου από τη μαζική καταφυγή των περιστατικών εκεί. Έχει καμία λογική εξήγηση αυτή η επιλογή; Όσο ανίκανος και να είναι κάποιος, δεν μπορεί να μην κατανοεί πως το οικονομικό κόστος τουξεθεμελιώματος ενός νοσοκομείου είναι μεγαλύτερο από το να στηρίξεις ένα ίδρυμα που έχει υποδομές, ήδη παράγει, έχει εμπειρία και μπορεί να παίξει το ρόλο του.
Δεν ξέρω αν κάποιοι επιδιώκουν να κάνουν πολιτικό χαρακίρι και δεν ενδιαφέρει κανένα πολίτη. Αλλά αυτό κάνουν. Όταν οδηγούν τους κατοίκους του Λασιθίου σε απίστευτες ταλαιπωρίες και κινδύνους, προκειμένου να αναζητούν παροχές υγείας στο Ηράκλειο και προκαλούν τεράστιο κοινωνικό κόστος για τους πολίτες, δεν μπορεί να θεωρούν πως δεν θα υπάρχει πολιτικό κόστος για εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Κι όμως συνεχίζουν.
Είναι σαφές πως μπορεί η διοίκηση της 7ης υγειονομικής περιφέρειας, με σημειακές παρεμβάσεις να λύσει προβλήματα. Με μικρές προσθήκες, απολύτως απαραίτητες, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς και το προσωπικό να δουλέψουν και να παράγουν το έργο που μπορούν κι έχουν αποδείξει πως ξέρουν να το κάνουν καλά. Εντούτοις δεν το κάνει.
Θέσεις γιατρών έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, αλλά θα οδηγηθούν αλλού. Δεν καλύπτονται τα βασικά κενά που υπάρχουν. Μόνο συνεχείς εξαγγελίες υπάρχουν, χωρίς αντίκρισμα. Στην πράξη μεθοδεύεται καθημερινά η υποβάθμιση και η απαξίωση του Νοσοκομείου.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι μόνο ανίκανοι και να αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο, τόσο σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει σχέδιο διάλυσης.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
www.anatolh.com