in , ,

Διήμερο Σεμινάριο Οικολογικής Γεωργίας

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015.

Το Πρόβλημα :

Όλοι μας σήμερα έχουμε κατανοήσει ότι από τα μεγαλύτερα θέματα  (αν όχι το μεγαλύτερο ) που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει είναι το διατροφικό. Ο μισός πλανήτης σήμερα πεθαίνει από ασιτία και ο άλλος μισός από κακή ποιότητα τροφής. Εμείς ανήκουμε στην δεύτερη περίπτωση που ναι μεν (στις πλείστες των περιπτώσεων) έχουμε καταφέρει να τρώμε και να χορταίνουμε, πλην όμως δεν τρεφόμαστε σωστά, κατά την έννοια ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε δεν προάγει την ψυχοσωματική μας υγεία ως όφειλε. Αντίθετα αισθανόμαστε ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία και επαύξηση των διαφόρων ασθενειών.

Το Μεγάλο Ερώτημα :Υπάρχει Λύση ;

Εμείς απαντούμε με ένα μεγάλο ΝΑΙ.

24 11 15 kibvtos

Οι παραπάνω ομιλητές χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη δική μας παραδοσιακή καλλιεργητική αλλά και από την διεθνή εναλλακτική εμπειρία ( Φυσική καλλιέργεια, Βιοδυναμική , Permaculture ) θα μας παρουσιάσουν σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πώς γίνεται να στήσουμε ένα λαχανόκηπο είτε ερασιτεχνικά για τις ανάγκες του σπιτιού μας είτε επαγγελματικά χωρίς να χρησιμοποιούμε την χημεία ως λίπανση για την θρέψη των φυτών μας ή ως φάρμακο για την καταπολέμηση  των ασθενειών. Αντί των χημικών υλικών θα μας προτείνουν να χρησιμοποιούμε άλλα υλικά τα οποία θα μπορούμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας, και να πετυχαίνουμε ποσότητες παραγωγής τέτοιες ώστε το σύστημα παραγωγής είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό να είναι βιώσιμο.

Το Παράδοξο.

Όχι μόνο γίνεται με τις διαδικασίες αυτές να παράγουμε τρόφιμα ανώτερης διατροφικής αξίας σε σχέση με αυτά της συμβατικής ή της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά επειδή χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για την παραγωγή μας, τους οποίους  σχεδόν όλους τους παράγουμε μόνοι μας, είμαστε περισσότερο αυτάρκεις με φυσικές διαδικασίες, και άρα λειτουργούμε περιβαντολογικά ωφέλιμα και έχουμε χαμηλό κόστος παραγωγής.

 

Άλλωστε:    Η ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

        ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διήμερο Σεμινάριο Οικολογικής Γεωργίας
Φυσική καλλιέργεια, Βιοδυναμική, Permaculture

Παραγωγικοί λαχανόκηποι, Διεθνής και Ελληνική εμπειρία. Εργαστήρι δημιουργίας λαχανόκηπου

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. Ώρα έναρξης: 9:30 π.μ. ΤΕΙ Αγ. Νικολάου, Λακώνια

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (περιλαμβάνει ροφήματα και φαγητό)

Προσκεκλημένοι εισηγητές:
Florent Iochum, σχεδιαστής permaculture
Μιχάλης Μανιαδάκης, σχεδιαστής αειφορικών αγροκτημάτων

Ή ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Διοργάνωση:
Κιβωτός των Σπόρων,
ομάδα διαφύλαξης & αύξησης τη βιοποικιλότητας,
μέλος της Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Αγίου Νικολάου.

Συμμετέχουν:

Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων
Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Λακωνίων
Οι φίλοι του βοτανικού πάρκου Απηγανιά

Με την υποστήριξη:

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης

Δήμος Αγίου Νικολάου

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης

MIRUM A.E.

Πρόγραμμα 2ημέρου σεμιναρίου στον Άγιο Νικόλαο

“Κιβωτός των σπόρων”

Παραγωγικοί και χαμηλού κόστους λαχανόκηποι με οικολογικούς τρόπους. Μύθος ή αλήθεια;

1η μέρα Πρωί

“Εν αρχήν ήν…ο σχεδιασμός”

Ο σχεδιασμός του χώρου ή της στρατηγικής που θα ακολουθήσουμε, συνήθως δεν υπολογίζεται στη Γεωργία. ¨Ομως  πριν από οτιδήποτε πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτά που κάνουμε και με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις και οικονομικά συμφέρουσες. Αυτό το πετυχαίνουμε μόνο με το σωστό σχεδιασμό.

 α) Πρώτα λοιπόν κάποια εισαγωγικά βιογραφικά λόγια απο τον κάθε εισηγητή και μετά    μερικές σχεδιαστικές αρχές και πρακτικοί τρόποι αναγνώρισης της δομής του εδάφους, και πως μπορούμε νακαταλάβουμε απο τα ζιζάνια τι έδαφος έχουμε, τι του λείπει ή τι έχει σε περίσσια….

 β) Ξεκίνημα κατασκευής παραγωγικών λαχανόκηπων χαμηλού κόστους.

  •      Μ. Μανιαδάκης Υπερυψωμένα παρτέρια, χωρίς σκάψιμο τεχνική (no-dig)
  •     Florent Iochum Στενά υπερυψωμένα παρτέρια χώματος

Διάλλειμα

1η μέρα Απόγευμα

Θεωρητικό υπόβαθρο Έδαφος

α) Florent Iochum Permaculture

β) Μιχάλης Μανιαδάκης Φυσική, Περμακουλτούρα και Βιοδυναμική (ιδιαιτέρη αναφορά στο Βιοδυναμικό Ημερολόγιο της Maria Thun, με αναφορά σε ιδιαίτερα παραδείγματα π.χ. κλάδεμα, κόψιμο φρούτων, συλλογή βοτάνων για διατήρηση ή για παραγωγή ελαίων και βαμμάτων, φύτεμα δένδρων και θάμνων κ.τ.λ)

Ερωτήσεις

2η μέρα Πρωί

  • α) Εργαλεία σποράς και κήπου (Μιχάλης: Πελίτι-Κηπουρού και χειρός, και Φλοράν τροχήλατα, χειροκίνητα). Τρόποι χρήσης και επίδειξη (όπου είναι δυνατόν)

  • β) Φύτευση παρτεριών με λαχανικά, και επίδειξη σωστού τρόπου φύτευσης.

  • γ) Φυσική καλλιέργεια, Σπορά (με σβόλους και γυμνούς) κομματιού κοντά στο εστιατόριο του ΤΕΙ και κόψιμο χόρτων με μεσινέζα και με κοσά.

2η μέρα Απόγευμα

  • α) Φυτοπροστασία (Φλοράν φυτικούς τρόπους, Μιχάλης Βιοδυναμική)

  • β) Λίπανση-κόμποστ (M. Βιδάλης Βιολογική κομποστοποίηση, Φλοράν Περμακουλτούρα, Μιχάλης Φυσική, Βιοδυναμική)

  • γ) Συγκαλλιέργειες, αμειψισπορές, Δάσος τροφής (Φλοράν, Μιχάλης)

Μουσικό δρώμενο για τις ποιότητες της μουσικής σε σχέση με τα στοιχεία (αέρας, γή, νερό, φωτιά)

“Ένα όραμα”

Φλοράν-Μιχάλης

Πληροφορίες-εγγραφές: www.enopolian.gr
ΤΗΛ.: 6973764507