in

Διάσχιση Λευκών Ορέων από τον ΕΟΣ Λασιθίου

Με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό η 11 μελής  ομάδα του ΕΟΣ Λασιθίου ξεκίνησε την προγραμματισμένη  διάσχιση στα Λευκά Όρη με αφετηρία τις Ρουσιές και τερματισμό  τον Ομαλό.  
Τα εκπληκτικά Λευκά Όρη αποτελούνται  από 50 υψηλές κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα με υψηλότερη τις Πάχνες στα 2454μ . Σεληνιακό τοπίο  με κορυφές σαν σωρούς! που τα ονόματα τους τις χαρακτηρίζουν .
Μελετημένη  καλά η διαδρομή από τον αρχηγό της αποστολής του  ΕΟΣ Λασιθίου Γιώργο Βαρδάκη ώστε να στεφτεί με επιτυχία η διάσχιση . Περιλάμβανε δυο διανυκτερεύσεις μια  στην Ανώπολη Σφακίων και μια στο καταφύγιο Καλλέργη στον Ομαλό . Παρά τα 20 χλμ της 9ωρης επίπονης διαδρομής  με ζέστη η συμπαγής ομάδα μας δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα . Περπατώντας στο υπέροχο μονοπάτι με τις χαράδρες τους  γεωλογικούς σχηματισμούς τα βάραθρα και τις δολίνες και που συνδέει τις Ρουσιές με το Ε4 στην σκιά των κορυφών Τροχάρη Στέρνες  Μπούρνελος Μοδάκι , Σβουριχτή φτάσαμε στο Κατσιβέλη . Το μέλος του ΕΟΣ Λασιθίου Γεωλόγος Ανδρουλάκης Γιώργος με τις αναλύσεις του και τις γνώσεις του φρόντιζε   να κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον της ομάδας !! Στο μικρό υψίπεδο Κατσιβέλι συναντάμε και τα πρώτα μιτάτα των Λευκών Ορέων με τον εκπληκτικό βιότοπο της μαλοτήρας καθώς και το καταφύγιο του ΕΟΣ Χανίων στην Σβουριχτή .

 Μετά ακολουθώντας  το Ε4 κάτω από την κορυφή Κεφάλα φτάσαμε στου Πυρού με τα περισσότερα μιτάτα, εκει βρίσκεται και το μιτάτο του φίλου μας του Γιάννη Παπασιφάκη που παλιότερα μας είχε φιλοξενήσει .  Περνώντας κάτω από την κορυφή Πετραδέ με συνεχή ανηφορική πορεία φτάσαμε στο μπαλκόνι με την υπέροχη θέα στο φαράγγι της Σαμαριάς . Από εκεί ξεκινήσαμε την ανάβαση προς την   κορυφή Μελινταού 2134μ.
  Η κορυφή μαγική με υπέροχη θέα τις Μαδάρες και  τα σύννεφα να σκεπάζουν τα Χανιά . Ξεκουραστήκαμε  βγάλαμε τις φωτογραφίες μας ξεκινήσαμε την κατηφορική πορεία μας προς το καταφύγιο Καλλέργη  στα 1680μ. όπου και φτάσαμε το απόγευμα μετά από 4ωρη πορεία .Στο φιλόξενο καταφύγιο του ΕΟΣ Χανίων μας περίμενε και μας υποδέχτηκε ο καταφυγιαρχης του  ο Χριστόφορος ! Το ζεστό τσάι μαλοτήρας και ο καφές στην αυλή του καταφυγίου με την θέα στον Γκίγκιλο την Σαμαριά και τις Μαδάρες μας εξαφάνισαν κάθε κούραση από την πολύωρη πεζοπορία μας .
Το βράδυ αφού  πήραμε το δείπνο μας στο καταφύγιο μαζί με άλλους ξένους ορειβάτες  
 πήγαμε για ύπνο στον κοιτώνα μας .Την επομενη ημέρα νωρίς το πρωί αφού πήραμε το πρωινό μας αποχαιρετίσαμε τον καταφυγιάρχη και  ξεκινήσαμε την κατηφορική πορεία προς τον Ομαλό όπου και τελείωνε η διάσχιση μας .  
Φωτογραφίες από την διάσχιση :  facebook : eoslasithi , www.eoslasithiou.gr
Ευχαριστούμε τον ΕΟΣ Χανίων  για την φιλοξενία.
ΕΟΣ Λασιθίου