in , , , ,

Δημοτικές Εκλογές 2014: Ζητάμε πολλά; Μπορείτε να δεσμευτείτε;

Ενόψει των Δημοτικών εκλογών, η Οικολογική Kίνηση Μιραμβέλλου παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει ερωτήματα προς τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αγίου Νικολάου.


Η σχέση περιβάλλοντος- ανθρώπου  είναι μία σχέση  στενά δεμένη με το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου επηρεάζει το σύνολο της ζωής του πολίτη, όπως αποδεικνύεται επανειλημμένως και πρόσφατα με τα Χημικά της Συρίας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον προϋποθέτει τον σεβασμό στην ίδια την ζωή και την ύπαρξη και αποτελεί θεμελιώδη αξιακό παράγοντα για όποιον επικαλείται την ύπαρξη ενός καλύτερου κόσμου.


Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές επιλέξαμε να μην παρουσιάσουμε ούτε ολοκληρωμένα ούτε όλα τα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά επιλεκτικά προτρέπουμε σε πολύ συγκεκριμένες αποσπασματικές δεσμεύσεις που όμως υπηρετούν τον γενικότερο προσανατολισμό.

Για αυτό λοιπόν ρωτάμε τους συνδυασμούς…

Μπορείτε να δεσμευτείτε…;


  1. Για τις ελεύθερες παραλίες
Την υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες ξεκινώντας με τα εξής:
  • Δημιουργία δύο μονοπατιών (ράμπας) στην παραλία Δρήρος στο Τσιφλίκι Ελούντας, τα οποία θα έχουν απόσταση 300μ μεταξύ τους όπως ορίζει ο νόμος και θα εξυπηρετούν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία
  • Την εφαρμογή του νόμου με το άνοιγμα της κλειδωμένης καγκελόπορτας σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλάκας που δίνει πρόσβαση στην παραλία.

  1. Για τους υδροβιότοπους
Την προστασία και ανάδειξη των υδροβιότοπων της περιοχής μας ξεκινώντας με τα εξής:
  • Δημιουργία μονοπατιού στον υγρότοπο Αλμυρού όπως υπήρχε προγενέστερα και που θα συνδέει την εκβολή του ποταμιού με την εκκλησία, με καθάρισμα αλλά και κατεδάφιση αυθαιρέτων.
  • Την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης για την προστασία & ανάδειξη των υδροβιότοπων Αλμυρού, Καλού Χωριού και Αλυκών Ελούντας.

  1. Για τα απορρίμματα
Την σωστή διαχείρηση απορριμάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας με τα εξής:

  • Αγορά ή ενοικίαση κοντέινερ και τοποθέτησή τους σε επιλεγμένα σημεία σε κάθε χωριό, για τη συλλογή μπαζών.
  • Τον ορισμό συγκεκριμένου χώρου απόρριψης – αποθήκευσης μπαζών για μετ
    έπειτα χρήση σε έργα της περιοχής ή για την διαλογή υλικών προς ανακύκλωση.


  1. Για την ενέργεια
Την αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας μέσω εξοικονόμησης και Α.Π.Ε. ώστε να επιβαρύνεται κατα το ελάχιστο το περιβάλλον αλλά και η οικονομία των πολιτών, ξεκινώντας με τα εξής:

  • Την δέσμευση ότι δεν θα δεχτείτε καμία εγκατάσταση Βιομηχανικών Α.Π.Ε. στην περιοχή μας αφού δεν προσφέρουν άμεσα όφελος στον πολίτη αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
  • Οργάνωση σχεδιασμού (πολεοδομικού-οικονομικού) για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε οικίες (ταράτσες) και στα δημόσια κτίρια, όπως και στην αναζήτηση λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον δήμο γενικότερα.

  1. Για το αστικό πράσινο
Την προτεραιότητα στην δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου, διατήρησης και ενίσχυσης της χλωρίδας στην πόλη και τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας με τα εξής:

  • Σχεδιασμός ανάδειξης και διατήρησης του πάρκου στον Ελαιώνα της περιοχής Λάκκος με εφαρμογή της αρχικής πρότασης από την Ο.Κ.Μ. που μπορεί να γίνει με την χωροθέτηση των θέσεων πάρκινγκ με καλντερίμια, αλλά και με την δημιουργία ζωογόνου πάρκου για το υπόλοιπο του Ελαιώνα χωρίς μεγάλες υποδομές και με την συμμετοχή των περίοικων, γεωπόνων, αρχιτεκτόνων κήπων, συλλόγων & φορέων και πάντα μετά από δημοκρατική συνέλευση όλων.
  • Την φύτευση μόνο ντόπιων δέντρων και φυτών για την ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας, αλλά και στην εφαρμογή αποτελεσματικότερου και πιο οικονομικού τρόπου ποτίσματος, ώστε να εξοικονομούνε το μέγιστο οι πολίτες του δήμου.

  1. Για τα ζώα

Την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης αδέσποτων ζώων βάση του νόμου για την προστασία τους και της δημόσιας υγείας των πολιτών ξεκινώντας με τα εξής:
  • Συλλογή και στείρωση των αδέσποτων ζώων με τη συνεργασία κτηνιάτρων της περιοχής.
  • Δημιουργία μονάδας φύλαξης και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων με την συνεργασία και την ενίσχυση υπάρχοντων εθελοντικών καταφυγίων της περιοχής.

  1. Για τους ποδηλάτες
Την κατανόηση ότι το ποδήλατο είναι βασική προϋπόθεση για να λύσουμε προβλήματα κυκλοφοριακού, προβλήματα υγείας αλλά και για να αναδείξουμε ένα δήμο πολιτισμένο και με σεβασμό στον περιβάλλον του, ξεκινώντας με τα εξής:

  • Εγκατάσταση ποδηλατοστάσεων (στηρίγματα για ποδήλατα) σε βασικά σημεία των πόλεων του Αγίου Νικολάου και της Νεάπολης, πάντα σε συνεννόηση με τους ποδηλάτες.
  • Την δημιουργία ποδηλατόδρομων σε όλη την έκταση της επαρχίας Μιραμπέλλου.
 

Οι παραπάνω πρ
οτάσεις και ερωτήματα συντάχθηκαν από μέλη της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και έγιναν βάση δράσεων και διαμαρτυριών που έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά δεν επέφεραν ποτέ το αποτέλεσμα που αναζητούσαμε.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά ελάχιστα και ενδεικτικά από τα θέματα που απασχολούν την οικολογία του δήμου μας μέχρι σήμερα.
Προτάσουμε πάντα το εμείς από το εγώ, το κοινό συμφέρον από το ατομικό.


Περιμένουμε δημόσια τις απαντήσεις από τους συνδυασμούς για τις παραπάνω αποσπασματικές δεσμεύσεις που όμως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας τους δεν επιδέχεται πολλές παρερμηνείες.


Δήμος χωρίς οικολογία είναι δήμος χωρίς ζωή.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου

Εκ μέρους των μελών της.