in

Πελώνη: Μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι  η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. Ωστόσο σημείωσε: “Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της”.

“Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα”, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί, όμως, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Για τις εικόνες στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τόνισε ότι προκαλούν προβληματισμό και δείχνουν πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι συνέπειες του λαϊκισμού και του διχασμού. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ έχουν τα θεσμικά αντίβαρα και ανακλαστικά να ξεπεράσουν αυτή την κρίση και ότι οι θεσμοί αντέχουν.

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες. Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάση τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμαστούν σωστά, ενώ εκτιμούν ότι, αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

ΠΗΓΗ: protothema.gr