in , , , , ,

Δερμιτζάκης ρωτά Μανιάτη για τον Αθερινόλακκο.

«Μεγάλα προβλήματα στελέχωσης του ΑΗΣ Αθερινόλακκου»


Ο ΑΗΣ Αθερινόλακκου αν και παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, καλύπτοντας το 50% της κατανάλωσης ενέργειας είναι υποστελεχωμένος σε προσωπικό.
Σήμερα στον ΑΗΣ εργάζονται μόλις το 1/3 του προσωπικού που προβλέπεται από το οργανόγραμμα για σταθμούς του μεγέθους του. Λόγω της έλλειψης προσωπικού οι αναγκαίες εργασίες γίνονται με συνεχή υπερεργασία – υπερωρίες με συνέπεια την εξάντληση των εργαζόμενων αλλά και με οριακές συνθήκες ασφαλείας για μια τόσο βαριά και ειδική εργασία. 
Εκτός από τις συνεχείς υπερωρίες οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται και από τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν στο εργοστάσιο, 2 – 3 ώρες την ημέρα, αφού βρίσκεται σε εξαιρετικά απομονωμένη περιοχή, με πολύ κακό οδικό δίκτυο, χωρίς διαγράμμιση και πολλά επικίνδυνα σημεία.
Ο σταθμός, παρόλο που είναι απομακρυσμένος και το είδος της εργασίας είναι επικίνδυνο, δεν έχει ιατρική κάλυψη καθώς υπάρχει μόνο μία μόνιμη νοσηλεύτρια και  δύο με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας για την κάλυψη την πρωινής και απογευματινής βάρδιας. Συνεπώς στη βραδινή βάρδια δεν υπάρχει νοσηλεύτρια με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 
Μεγάλο μέρος των αναγκών σε προσωπικό του ΑΗΣ Αθερινόλακκου, ιδίως για λιγότερο ειδικές εργασίες, καλύπτεται μέχρι σήμερα με 8μηνες συμβάσεις από κατοίκους της περιοχής με κριτήριο την εντοπιότητα, με βάση τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον πρώην Δήμο Λεύκης, ως αντισταθμιστικό όφελος για την επιβάρυνση της περιοχής από τη λειτουργία του ΑΗΣ.   
Πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι πολλές εργασίες θα δοθούν σε εργολάβους (πύλη, καθαριότητα) ενώ οι μειωμένες συμβάσεις εργατοτεχνιτών θα μετατραπούν σε 2μηνες. Αυτές οι επιλογές της ΔΕΗ εξαφανίζουν ουσιαστικά το πενιχρό εισόδημα που μπορούσαν να εξασφαλίζουν οι κάτοικοι της απομακρυσμένης περιοχής και ακυρώνουν τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του εργοστασίου.
Επειδή ο ΑΗΣ Αθερινόλακκου έχει μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό,
Επειδή η λειτουργία του εργοστασίου πρέπει να παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη στην απομακρυσμένη και μειονεκτική περιοχή της Κρήτης,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,
– προτίθεται να στελεχώσει με βάση το οργανόγραμμα τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου ;
  θα συνεχίσει η ΔΕΗ να απασχολεί εργαζόμενους Υποχρεωτικής εκπαίδευσης με το κριτήριο της εντοπιότητας, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε επαρκή αριθμό και με αξιοπρεπείς όρους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης