in , , ,

Δεν υπάρχουν αυθέρετα στο νομο, 70% πτώση στις οικοδομές

Περιπτώσεις αυθαιρέτων στο νομό δεν έχουμε πολλές οπότε το σύστημα του Υπουργείου που γονάτισε από τις αιτήσεις των φακέλων δέχθηκε 4.300 αιτήσεις την πρώτη μέρα της λειτουργίας του από άλλα μέρη της χώρας.
Βέβαια δεν περίμεναν όλοι την πρώτη μέρας της λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος για αν προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και σε τακτοποίηση τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά που λειτούργησε το σύστημα, δέχτηκε 170 φακέλους.

Το σύστημα ήταν ανενεργό 3 μήνες οπότε είχαν συσσωρευτεί όλες οι αιτήσεις του συγκεκριμένου διαστήματος, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Χάρης Αλεξάκης. «Εν αναμονή του νέου νόμου το σύστημα είχε σταματήσει να δέχεται φακέλους οπότε με την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου 4178. Λογικό λοιπόν ήταν το σύστημα να δεχθεί πολλές αιτήσεις την πρώτη μέρα που ξεκίνησε την λειτουργία του. Δεδομένου ότι ακόμα και για μια απλή βιβλιοπραξία χρειάζεται μια βεβαίωση από τον μηχανικό ήταν φυσιολογικό να έχουν συσσωρευτεί πολλές αιτήσεις.» είπε.

Σε ότι αφορά το νομό Λασιθίου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατοικίες ή άλλου τύπου κατασκευές παρά μόνο υπερβάσεις δόμησης , να έχουν δηλαδή κατασκευαστεί μεγαλύτεροι χώροι από ότι προέβλεπε το σχέδιο, και Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση στο νομό , σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σε άλλες περιοχές, όπως στο Ηράκλειο που έχουν χτιστεί ολόκληρα χωριά στην αυθαιρεσία υπάρχουν άλλα μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς εδώ παρόμοιες καταστάσεις δεν έχουμε. Ο νέος νόμος έχει κάποιες βελτιώσεις από τον προηγούμενο » είπε ακόμα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως σε ότι αφορά τις κατασκευές είναι η μείωση τους που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια.

«Καμία θετική εξέλιξη δεν έχουμε σε ότι αφορά τις νέες κατοικίες ή τις νέες κατασκευές και η κρίση έχει πραγματικά ισοπεδώσει το συγκριμένο κλάδο χωρίς να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Όλα όσα συμβαίνουν για την ακίνητη περιουσία, την αυξημένη φορολόγηση, την παύση της παροχής χρημάτων μέσω δανείων από τις τράπεζες, επηρεάζουν επίσης σημαντικά αρνητικά τον κλάδο των κατασκευών σε ολόκληρη την χώρα .

Είναι η 5η χρονιά φέτος που ο κατήφορος δεν λέει να τελειώσει παρασύροντας και όλα εκείνα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών.» είπε ακόμα ο κ. Αλεξάκης. Από το 2009 έως και φέτος η οικοδοσημότητα έχει μειωθεί 70% αριθμός πραγματικά τραγικός για τον κλάδο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ