in , , , ,

"Δεν υπάρχει σύμβαση, μην τρεφουμε αυταπάτες."

Σήμερα οι εργαζόμενοι μαζευτήκαμε  εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα καταιγιστικά μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση σε βάρος μας, με την υποστήριξη της ΓΣΕΕ και των πρωτοβάθμιων δεκανικιών της ανά την επικράτεια.


Διαβάζοντας τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΣΕΤΕ συμπεραίνουμε ότι:

·        Ο ελληνικός Τουρισμός συνεισφέρει το 16% στο ΑΕΠ

·        Καλύπτει 50,2% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου

·        Απασχολεί 1 στους 5 κατοίκους της χώρας
·        Δημιουργεί 34 δις συνολική ζήτηση στην οικονομία
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που έχει επίσης ανακοινώσει ο ΣΕΤΕ, το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 28,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Ανάλογη αύξηση είχαν και τα έσοδα 22,4%  για το αντίστοιχο διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η σαιζόν που αρχίζει, προβλέπεται να είναι από τις καλύτερες της τελευταίας 20/ετίας.
Ήδη τον Ιανουάριο του  2014 παρουσιάστηκε αύξηση αφίξεων κατά 10,6%  και αύξηση εσόδων κατά 22,4%.
Παράλληλα μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές  εισφορές  κατά 3,9%.
Την επομένη της υπογραφής της απαράδεκτης τοπικής συλλογικής ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου «πανηγυρίζει» στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «οι ξενοδόχοι είναι ευχαριστημένοι από τις ρυθμίσεις του πρόσφατου πολυνομοσχέδιου για τον τουρισμό».
Επίσης ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου υποστηρίζει ότι «τουλάχιστον κατάφεραν να διατηρηθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων»… συμπλέοντας  με τον απαξιωμένο Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ που θα περάσει στην ιστορία του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος ως ο άνθρωπος που συνέβαλε στη μεγαλύτερη καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς πρόκειται για μοναδική (στην πρόσφατη ιστορία) υποχώρηση που συνέβη επί των ημερών του.
 Άξιος ο μισθός σας, η εργοδοσία μπορεί να στηριχτεί πάνω σας, οι εργαζόμενοι όμως όχι!
Τουλάχιστον κρατείστε τα προσχήματα και δεχτείτε ότι: 
1)      Η ανεργία έσπασε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας στο 28% δίνοντάς μας την πρωτιά στην Ευρώπη, ενώ στους νέους ξεπέρασε το 59%. 
2)      Διαλύθηκε το ασφαλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που         βγαίνουν στο εξής στη σύνταξη, να λαμβάνουν συντάξεις με χαρακτήρα επιδόματος Πρόνοιας.
 3) Οι συντάξεις, όσων τις λαμβάνουν ήδη, μειώθηκαν έως και 40% με τάση περαιτέρω διαδοχικών μειώσεων στο μέλλον.
4) Μειώθηκαν έως και 50% οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
5) Καθιερώθηκε καθεστώς εύκολων απολύσεων με δυνατότητα μείωσης των αποζημιώσεων έως και 50%.
6) Δόθηκε η ευχέρεια στους εργοδότες να καθιερώσουν την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση. 
7) Καταστράφηκε ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και δόθηκαν όλα τα μέσα στους εργοδότες να τις αντικαταστήσουν με ατομικές συμβάσεις εργασίας.
8) Σαρώθηκε το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο.
9) Μειώθηκε ο κατώτερος μισθός, ο οποίος κατρακύλησε στα 586 ευρώ (μεικτά) το μήνα.
10) Ο μισθός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 32% φτάνοντας τα 510 ευρώ το μήνα (μεικτά).
Γενικά βλέπουμε ότι όλα συμβάλλουν να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η δύναμη της εξουσίας των εργοδοτών οι οποίοι βεβαίως έχουν το «πεπόνι και το μαχαίρι» στα χέρια τους ξεχνώντας ότι οι εργαζόμενοι είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί και στον Τουρισμό ο ανθρώπινος παράγοντας κάνει τη διαφορά!
Για τους εργοδότες μειώνονται τα έξοδα και αυξάνονται τα έσοδα!
Για εμάς διαμορφώνονται τα πράγματα καθημερινά αντιστρόφως ανάλογα:
Μειώνονται τα έσοδά μας και αυξάνονται τα έξοδα: ΔΕΗ, νερό, χαράτσια – είναι γνωστό πόσο πληρώνει ένα ξενοδοχείο ανά τετραγωνικό και πόσο μια κατοικία- ασφάλεια, τρόφιμα, εισιτήρια λοιπό καθημερινό κόστος διαβίωσης, λαμβανομένου υπ’ όψιν και το ότι δουλεύουμε 6 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, για να ζήσουμε όλο το χρόνο!
Σε μια εποχή που όλα ραγδαία αλλάζουν, που οι κυβερνητικές πολιτικές καταδικάστηκαν από την κοινωνία – αφού όμως πρόλαβαν πρώτοι εκείνοι να μας καταδικάσουν, –  ο συνδικαλισμός δεν γίνεται να παραμείνει ίδιος.
Εξαιτίας της έντονης κομματικοποίησης της Ομοσπονδίας, η ανάδειξη των συνδικαλιστών γίνεται με όρους κομματικής διευθέτησης και λιγότερο με όρους κοινωνικής καταξίωσης και αναγνώρισης της αγωνιστικής τους δράσης. 
Αντίθετα, στη βάση, σε σωματεία που οργανώνουν κινητοποιήσεις ξεχωρίζουν κάποιοι συνδικαλιστές για τη μαχητικότητά τους και δίκαια εμπνέουν σεβασμό. 
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουν να παλεύουν για την ανασύνταξη εργατικού κινήματος προτάσσοντας τις ανάγκες τους, κόντρα στις υποταγμένες ηγεσίες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ στην υπογραφή της τοπικής Συλλογικής την οποία με τόση μυστικότητα υπέγραψε ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ότι θα συμμετείχαμε και μείς στις συνομιλίες και για την οποία πανηγύρισαν την επόμενη μέρα Γραμματέας του Συνδέσμου και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες.
Λοιπό, να σας πληροφορήσουμε, ότι η Σύμβαση μέχρι και χθες το πρωί  – ΤΡΙΤΗ  8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΔΕΝ είχε υπογραφεί επειδή ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΠΟΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ!!!
Παχιά λόγια στα ΜΜΕ για κατανάλωση και επικοινωνιακούς λόγους… πίσω από τους οποίους κρύβεται αδιαφάνεια και αδιαφορία για την τύχη χιλιάδων εργαζόμενων του νομού… γιατί πως αλλιώς εξηγείται το ότι  δεν ζητήθηκε η γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζόμενων για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι η υπογραφή της Τοπικής Σύμβασης και που τους αφορά ΑΜΕΣΑ;;;
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες!
Η οργάνωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο μας, τον ΤΑΛΩ,  η ισχυροποίηση των δυνάμεων που αταλάντευτα υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας, είναι καθήκον μας, για να υψώσουμε εμπόδια στην ισοπέδωση της ζωής μας.
Η διασφάλιση της “εργασιακής ειρήνης” που επιτυγχάνεται με την σύμβαση που πρόσφατα υπεγράφη ερήμην μας, να μην περάσει!
Η οργάνωσή μας κι ο συλλογικός αγώνας είναι αυτός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι την μάχη που δίνουμε για την υπεράσπιση της ζωής μας και των εργασιακών μας κεκτημένων που με τις υπογραφές της ντροπής, οι συνδικαλιστές της εργοδοσίας, τα ρίχνουν βορά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν αυτούς τους συνδικαλιστές που έχουν αναλάβει το ρόλο του δημίου των εργαζομένων.
ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑ!
Όλοι μαζί σαν μια γροθιά ενωμένοι, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Τάλως – Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ Ν. Λασιθίου