in ,

Γονατισμένη η κοινωνία…Success story μόνο στα… χαρτιά

Ισχνή αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο με τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών να αυξάνεται κατά μόλις 0,7%, ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατά 2,7 δις. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο, προσθήκη περίπου 37.000 φορολογουμένων στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του δημοσίου που έχουν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας σε επίσης δύο μήνες και μια «κληρονομιά» αρνητικής αποταμίευσης επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια αλλά και «παγώματος» της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Είναι και αυτή μια στατιστική η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του success story που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 –έστω και με σαφώς μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης- εξαιτίας της τόνωσης των επενδύσεων ύστερα από την καταβαράθρωση των τελευταίων ετών. Τα νοικοκυριά από την άλλη, δεν είδαν… φως στο τούνελ καθώς και η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα με το 2016 και για χρηματοδοτηθεί χρειάστηκε να καταναλωθεί ακόμη και ένα μέρος από τα «έτοιμα» όπως φάνηκε άλλωστε και από τη μείωση της κατανάλωσης.
Η διαπίστωση έχει επαληθευτεί από πλήθος στοιχείων: τα νοικοκυριά δεν έχουν δει ακόμη καλύτερες μέρες. Αντίθετα, συνεχίζουν να αισθάνονται ότι το εισόδημά τους μειώνεται (με εξαίρεση ίσως τα λίγα νοικοκυριά που καταφέρνουν να αποκτήσουν έναν εργαζόμενο ή έναν επιπλέον εργαζόμενο) για μια σειρά από λόγους:
1.Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι κυρίως θέσεις προσωρινές, χαμηλής εξειδίκευσης ή θέσεις που προορίζονται για νέους. Έτσι, όσοι βρίσκουν δουλειά, συμβιβάζονται με πολύ χαμηλές αποδοχές.
2. Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη, βλέπουν ότι ένας κανονικός μισθός (λόγω παλαιότητας) αντικαθίσταται από μια πολύ χαμηλή σύνταξη των 500-600 ευρώ κατά μέσο όρο.
3.  Όσοι έχουν ήδη δουλειά βλέπουν το εισόδημα να ροκανίζεται από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η υπερφορολόγηση δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κατανάλωση και στην αποταμίευση
Η διάθεση των νοικοκυριών για κατανάλωση επηρεάζεται και από τα χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συσσώρευση φρέσκων χρεών ύψους δύο δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα δεν είναι καλό σημάδι. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το ποσό να οφείλεται σε πρόστιμα ή σε βεβαιώσεις μεγάλων ποσών ύστερα από φορολογικούς ελέγχους ωστόσο η επιδείνωση είναι συνεχής. Επίσης, το γεγονός ότι κάθε μήνα που περνάει οι φορολογικές αρχές βγάζουν εκτός αγοράς περίπου 20.000 φορολογούμενους προχωρώντας στην κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού, σίγουρα δεν βοηθάει.
Συνεχιζόμενη πίεση των νοικοκυριών και χωρίς να υπάρχει μια «αχτίδα» στον ορίζοντα, θα επηρεάσει την πορεία επιστροφής της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης. Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου ώστε το πρόσθετο ΑΕΠ να έρχεται από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χρειάζεται χρόνο. Μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα φανεί αν αυτός ο προβληματισμός θα διατυπωθεί τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
πηγη thetoc.gr