in ,

Γιώργος Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «μπαταρία του Νότου»

 
 
 
«Το φαινόμενο τού να έχουν κάποιοι τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει», σημειώνει ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος εκτιμά πως η χώρα χρειάζεται ένα μαζικό επενδυτικό σοκ με πρωταγωνιστές τις ελληνικές επιχειρήσεις και με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας, που κατά τον ίδιο αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Σημειώνει πως οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης είναι πλέον πιο λιτές και αποτελεσματικές. Ομως, για να αναλάβουν τον ρόλο τους ως μοχλοί ανάπτυξης και επενδύσεων απαιτείται σημαντική μείωση της συνολικής φορολογίας και πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στην «Κ», τονίζει πως δρομολογεί έως το 2019 έργα υποδομών και επενδύσεις στην «πράσινη» οικονομία προϋπολογισμού άνω του 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ωριμάζουν επενδύσεις επιπλέον 800 εκατ. στην αποθήκευση ενέργειας με υβριδικά έργα και έργα αντλησοταμίευσης.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι άψυχοι, ουδέτεροι τεχνοκρατικοί οργανισμοί. Εχουν τη δική τους ταυτότητα, κουλτούρα και πατρίδα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης.:

 
– Πώς αξιολογείτε σήμερα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
– Πάντα πιστεύαμε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, όταν δεχόμασταν πλήθος εισηγήσεων και πιέσεων από μετόχους και αναλυτές, συνεχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και να στηρίζουμε πολλαπλά την ελληνική οικονομία, ενώ ποτέ δεν εξετάσαμε την πιθανότητα να αλλάξουμε έδρα ή να μεταφέρουμε τα διαθέσιμά μας στο εξωτερικό κρατώντας στην Ελλάδα μόνο τα δάνεια. Οι επιχειρήσεις δεν είναι άψυχοι, ουδέτεροι τεχνοκρατικοί οργανισμοί. Εχουν τη δική τους ταυτότητα, κουλτούρα και πατρίδα.
Αυτά μας έδωσαν τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι σε μια κρίση τρομακτική σε βιαιότητα και διάρκεια, που έπληξε δυσανάλογα τον δικό μας κλάδο. Ωστόσο, αν θέλουμε να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Πραγματική αλλαγή σελίδας για τη χώρα σημαίνει αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα και στερεί την οικονομία, την πολιτεία και την κοινωνία από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους και προπαντός από την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
– Πού και σε τι άλλαξε η κρίση την ελληνική επιχειρηματικότητα;
– Υπάρχουν πλέον λιγότερες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως επιβίωσαν υπό συνθήκες πολύ δύσκολες και είναι πιο λιτές και αποτελεσματικές, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Το γεγονός ότι παραμένουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο όταν δανείζονται με πολλαπλάσια επιτόκια από τους ξένους ανταγωνιστές τους, υφίστανται συνολικά πολύ βαρύτερη φορολογία και έχουν ως βάση μια καθημαγμένη εσωτερική αγορά, είναι ένδειξη της ζωτικότητας και της ικανότητάς τους.
– Είναι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα;
– Θέλουν ασφαλώς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι όρος επιβίωσης, αφού μόνο με επενδύσεις διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν φτάνει όμως να θέλουν, πρέπει και να μπορούν. Κι αυτό είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις ίδιες αλλά προπαντός για την ελληνική οικονομία.
Το επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη, χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει πράξη. Πρέπει να τελειώσουμε με την ξενολαγνεία. Προφανώς, έχουμε ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Ομως, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν πρώτες το «παρών», αρκεί να αντιμετωπίζονται με ίδιους όρους με τους ξένους. Προϋποθέσεις ανάκαμψης των επενδύσεων είναι η δραστική μείωση της συνολικής φορολογίας και η πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φόροι επί των κερδών, αλλά και το πλήθος άλλων «αφανών» φόρων, τελών και χρεώσεων που εκτοξεύουν τη συνολική επιβάρυνση.
– Εδώ και χρόνια μιλάτε για επενδυτικό σοκ και επενδυτικό πατριωτισμό. Τι εννοείτε ακριβώς;
– Το επενδυτικό «σοκ» χωρίς τη γνώση των ευκαιριών, την ικανότητα ταχύτατης αξιοποίησης και τη μαζικότητα που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπάρξει. Επενδυτική ανάκαμψη σε μια χώρα δεν γίνεται ποτέ μόνο με τους ξένους. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Εμείς π.χ. κρατήσαμε το σύνολο των διαθεσίμων μας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, συνεχώς κι αδιαλείπτως, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν πράξει το ίδιο. Το φαινόμενο του να έχουν κάποιοι τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει.
– Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες;
– Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις στις υποδομές. Ιδιαίτερα τις μεταφορικές και τις ενεργειακές, που έχουν αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι πρώτες είναι αυτονόητα αναγκαίες για τον τουρισμό και το διαμετακομιστικό εμπόριο, ενώ οι ενεργειακές επενδύσεις –και ιδίως αυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας– μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και να μετατρέψουν την παραγωγή ενέργειας από ελλειμματική σε πλεονασματική.
– Εσείς πώς θα συμμετάσχετε στην επενδυτική ανάκαμψη για την οποία μιλάτε;
– Ως όμιλος έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Οχι μόνο από πατριωτισμό, αλλά γιατί η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες και οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι θα ωφεληθούν. Βάλαμε πλάτη στα χρόνια της κρίσης, επενδύοντας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας αξία στους μετόχους και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας. Για την επόμενη μέρα προγραμματίζουμε έργα και στις μεταφορικές και στις ενεργειακές υποδομές. Θα ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα υποδομών στην Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, θα επενδύσουμε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στην «πράσινη» οικονομία (έργα ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων) μέχρι το 2019, συνεχίζουμε τις επενδύσεις ΑΠΕ εκτός συνόρων με νέα έργα π.χ. στις ΗΠΑ, ενώ δαπανούμε σημαντικά ποσά για την ωρίμανση επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας (αντλησοταμιεύσεις και υβριδικά).
–Πώς αντιμετωπίζετε τις χρηματοδοτικές ανάγκες αυτού του επενδυτικού προγράμματος;
– Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να αντλήσουμε κεφάλαια από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Κινητοποιούμε σημαντικά ξένα κεφάλαια, καθώς και ευρωπαϊκή θεσμική χρηματοδότηση (EBRD, EIB). Ταυτόχρονα, έχουμε προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Η York Capital επένδυσε μέσω του ομίλου μας 100 εκατ. ευρώ στη χώρα, διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ENGIE και η Qatar Petroleum μας εμπιστεύθηκαν σε κοινές επενδύσεις στην ενέργεια και μεγάλοι διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι σε επενδύσεις στις υποδομές. Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες Ελληνες που μας έχουν εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ως μέτοχοι, αλλά και μέσα από τις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις μας.
– Επιμένετε στην ανάγκη μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
– Προϋπόθεση για μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα η αποθήκευση ενέργειας (αντλησοταμιεύσεις και υβριδικά) και οι διασυνδέσεις των νησιών. Η Ελλάδα λόγω γεωμορφολογίας (βουνά και νερά), μπορεί να παίξει στην Ευρώπη τον στρατηγικό ρόλο της «μπαταρίας του Νότου» και να αξιοποιήσει την παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας που προχωρά ακάθεκτη.
Στη Γερμανία, ένας από τους λόγους που κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ήταν το αν θα καταργηθούν από το 2030 τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης για να μπαίνουν στην κυκλοφορία μόνο ηλεκτρικά! Είναι, επίσης, αδιανόητο να μην προχωρά η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διασυνδέσεων των νησιών, ειδικά των μεγάλων.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οι στρατηγικές κινήσεις που δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
 
Σημαντικού ύψους κεφάλαια σε νέα έργα εντός και εκτός Ελλάδος έχει δρομολογήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία που ηγείται της ελληνικής αιολικής αγοράς.
Σήμερα η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελληνική αγορά, με εγκατεστημένη ισχύ 786MW, εκ των οποίων τα 516MW στην Ελλάδα. Μαζί με τα υπό κατασκευή και πλήρως αδειοδοτημένα έργα, η ισχύς φτάνει στα 980MW. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει ότι έως το τέλος του 2017 θα φτάσει τα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος.
Η εταιρεία έχει επενδύσει, κατά μέσο όρο, 120 εκατ. ευρώ ετησίως την τελευταία πενταετία και τώρα βρίσκεται στο προθάλαμο νέων επενδύσεων, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα για τον κλάδο των ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών, το αιολικό πάρκο ισχύος 73,2 MW στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο, που ανέπτυξε και κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υλοποιώντας επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες στη νησίδα , μεταφέρεται με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 40 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα,
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πάρκο στον Άϊ-Γιώργη καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 40.000 νοικοκυριών της Αθήνας ή περίπου στο 1% των νοικοκυριών της χώρας, εξοικονομώντας περί τους 60.000 τόνους πετρελαίου και άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.
Ψηλά ο πήχης
Ο επόμενος στόχος, αφορά στην ανάπτυξη νέων ακόμη μεγαλύτερων project που σταδιακά θα οδηγήσουν την εγκαταστημένη ισχύ του ομίλου στα 2 MW. Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά στο mega-αιολικό πάρκο της Κρήτης που συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου, με προβλεπόμενη ισχύ 950MW. Η επένδυση που εκτιμάται άνω των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ τα αιολικά θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης
Επιπλέον, δρομολογούνται ένα αιολικό project στην νότια Εύβοια (Καρυστία), προβλεπόμενης ισχύος 153MW και δύο σημαντικά έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία, με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 750 MW.
Το στοίχημα του ομίλου
Η υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα, όπως πρόσφατα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.
Πρόκειται για έργα κατασκευής Αντλησοταμιευτικών Σταθμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως “φυσικές μπαταρίες” μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, με σκοπό να αξιοποιηθεί η ενέργεια σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας
Το εταιρικό ομόλογο
Στο πλαίσιο των παραπάνω, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη καταθέσει αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση εταιρικών ομολογιών που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Στόχος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα των αναδόχων και συμβούλων της έκδοσης, αλλά και οι Αρχές της Κεφαλαιαγοράς, εργάζονται με ταχύτητα ώστε η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού, το πιθανότερο εντός Ιουλίου. Η ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα 456 εκατ. ευρώ και πέρυσι πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις 225 εκατ. ευρώ και EBITDA 115 εκατ. ευρώ.