in ,

Γιατρός από το Λασίθι στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο

Την ώρα που ένας ποδοσφαιριστής από την Ιεράπετρα τραυματιζόταν και έμενε εκτός γηπέδων, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι η περίπτωση αποκατάστασής του θα μπορούσε να γίνει θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κορυφαίους γιατρούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες της ποδοσφαιρικής ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι όμως αυτό συνέβη τις προηγούμενες μέρες στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο που ασχολείται με ποδοσφαιρικούς τραυματισμούς, με την στήριξη της FIFA, και έγινε στις εγκαταστάσεις του θρυλικού γηπέδου Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα.

Εκεί βρέθηκαν περισσότεροι από 3.000 ειδικοί κάθε είδους που ασχολούνται με τραυματισμούς και τις αποκαταστάσεις τους, από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του πλανήτη και μαζί τους και οι 4 μεγάλοι σύλλογοι της Ελλάδας. Φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, προπονητές αποκατάστασης,  διατροφολόγοι, ψυχολόγοι και βέβαια ιατροί συμμετείχαν από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουνίου στις εργασίες του συνεδρίου, είδαν τις παρουσιάσεις των κορυφαίων του χώρου για περιπτώσεις αποκαταστάσεων, συζήτησαν και αντάλλαξαν ιδέες και γνώσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο ορθοπεδικός Γιώργος Παπαδοπούλης, που από το 2015 εργάζεται στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, με εμπειρία 8 χρόνων στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Παναθηναϊκού, του οποίου η εργασία ήταν μια από τις 100 που επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ θα συμπεριληφθεί και στο βιβλίο που θα εκδοθεί για τις εργασίες του συνεδρίου.

Αντικείμενο είχε την περίπτωση αποκατάστασης τραυματισμού ποδοσφαιριστή της Ιεράπετρας πριν από 1,5 χρόνο, ο οποίος είχε τραυματιστεί δύο φορές στο ίδιο σημείο στο μηριαίο δικέφαλο, και παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο μυικό κενό 2,5 εκατοστών. Για την αποκατάσταση του προβλήματος επιλέχθηκε μια δοκιμασμένη και κοινά αποδεκτή την τελευταία δεκαετία μέθοδος πολλαπλών εγχύσεων πλάσματος από το δικό του αίμα, η οποία όμως τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στα δεδομένα του συγκεκριμένου αθλητή. Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης το κενό μειώθηκε σχεδόν τελείως, ο πόνος εξαφανίστηκε και ο αθλητής μπόρεσε να  ξαναμπεί στο γήπεδο σε 4 εβδομάδες, χρόνος αρκετά συντομότερος από ότι μέχρι τώρα θεωρούταν ότι μπορεί ένας τραυματισμός τέτοιου μεγέθους να αποκατασταθεί, ενώ μέχρι σήμερα αγωνίζεται χωρίς να έχει παρουσιάσει άλλο πρόβλημα.

Ο κ. Παπαδοπούλης ανέφερε πως το γεγονός αυτό τιμά συνολικά την Ορθοπεδική κλινική η οποία παρακολουθεί και προσπαθεί να συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και το Νοσοκομείο Ιεράπετρας το όνομα του οποίου μπήκε δίπλα στα καλύτερα ιατρικά κέντρα της αθλητικής κοινότητας παγκοσμίως.

Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου τραυματισμού αλλά και των υπολοίπων που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, τόνισε, πως αν και παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο ποδόσφαιρο, είναι τραυματισμοί που θα μπορούσαν να συμβούν στον οποιονδήποτε για αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των μελών της ιατρικής-αθλητικής κοινότητας που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή σε τέτοιου είδους γεγονότα.

πηγη radiolasithi.gr