in

Γιατί ο δάκος έχει προκαλέσει τέτοια καταστροφή φέτος στην Κρήτη

Μπορεί να υπήρχαν οι απαιτούμενες δραστικές ουσίες από πέρυσι στις αποθήκες της Περιφέρειας Κρήτης, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες της φαίνεται ότι καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς κατά του δάκου, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Κρήτη σήμερα να αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης καταστροφής!
Οι δακοφαγωμένες ελιές έχουν στρωθεί στο χώμα μια χρονιά που προμήνυε μια βεντέμα μεγάλης ποσότητας και καλής ποιότητας.
Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του olivenews.gr, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ότι η περιφερειακή αρχή του νησιού έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού την οργή των αγροτών  προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της για την καταστροφή μεγάλου τμήματος της εφετινής ελαιοπαραγωγής του νησιού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης μάλιστα έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει σε τηλεοπτική εκπομπή τιμολόγιο από το οποίο υποτίθεται ότι προκύπτει πως το σύνολο των φαρμάκων για τους ψεκασμούς έφτασαν στον νομό στις 8 Νοεμβρίου και ενώ πλέον το πρόβλημα του δάκου υπήρχε από τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,ο κ. Συριγωνάκης «ξέχασε» τις παρτίδες φαρμάκων που είχαν παραλάβει οι ΔΑΟΚ ήδη από  τη 1 Οκτωβρίου και έως τις 15 του ίδιου μήνα, αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε υπογράψει για την παραλαβή τους, σε κεντρικό επίπεδο, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Το έγγραφο που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου αφορούσε τη δεύτερη δόση των λεγόμενων «ελκυστικών» η οποία όντως παρελήφθη από τη ΔΑΟΚ Ηρακλείου στις 8 Νοεμβρίου. αφού η πρώτη είχε ήδη παραληφθεί στις 1 και 11 Οκτωβρίου!
Παράλληλα, τα στελέχη της διοίκησης Αρναουτάκη προσπάθησαν να απομακρύνουν τους αγρότες της Κρήτης από την ουσία του προβλήματος και την ολιγωρία που επέδειξαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για αύξηση του αριθμού των ελαιοδένδρων, για μειωμένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, αλλά και για προβλήματα τα οποία οφείλονται στη νομοθεσία που διέπει τις διαδικασίες διενέργειας των διαγωνισμών του προγράμματος δακοκτονίας.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πάντως ότι ο αριθμός των ελαιοδένδρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας κάθε χρόνο εμφανίζονται στην απολογιστική έκθεση της προηγούμενης χρονιάς κάθε ΔΑΟΚ.
Παράλληλα – επειδή και αυτό έχει αναφερθεί από όψιμους κατηγόρους – η αύξηση του αριθμού των ψεκασμών που ζήτησαν εκπρόσωποι αγροτών και της Περιφέρειας, οδηγεί σε αύξηση της ανθεκτικότητας του εντόμου. Επίσης, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των υπολειμμάτων, επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και αποτρεπτικών για σοβαρές πράξεις εμπορικών πωλήσεων των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων.
Όσο για το πότε έπρεπε να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, έγκριτοι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η πήξη του πυρήνα του ελαιοκάρπου, κάτι το οποίο συμβαίνει, συνήθως, στις αρχές Ιουνίου σε νότιες περιοχές όπως η Κρήτη και στα μέσα Ιουνίου στις υπόλοιπες βορειότερες.
Το ερώτημα που τίθεται είναιγια ποιόν λόγο η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να εκτεθεί σε τέτοιο βαθμό όταν διαθέτει κατά τεκμήριο έμπειρα στελέχη για την ελαιοκαλλιέργεια αλλά και ανθρώπους οι οποίοι κάθε άλλο παρά νέοι είναι στον πολιτικό στίβο.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δεν έχει προχωρήσει σε ηχηρές δηλώσεις, όπως έχουν πράξει συνεργάτες του, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τρόπος που αντιμετώπισαν την παρούσα κρίση του δάκου οι υπηρεσίες του και στους τέσσερις νομούς του νησιού, κάθε άλλο παρά ο ενδεδειγμένος ήταν.