in , ,

ΓΕΛ Νεάπολης, Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Πολίτες του κόσμου

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
Πολίτες του κόσμου
 
 
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε αφορά κάποιο ομαδικό είτε ατομικό άθλημα ωφελεί ποικιλοτρόπως το άτομο, αφού λειτουργεί ευεργετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική του υγεία. Ενισχύει τις δεξιότητες,  την αντίληψη, την κρίση και την καθαρότητα της σκέψης του, εκτονώνει τους προβληματισμούς και τις εντάσεις της καθημερινότητας και τονώνει την αυτοπεποίθησή του. Παράλληλα, σε συλλογικό επίπεδο του μαθαίνει να συνεργάζεται αρμονικά με άλλα άτομα και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας.
 
Ο αθλητισμός οδηγεί στην ανάπτυξη και την εδραίωση ενός ουσιαστικού σεβασμού για τους άλλους ανθρώπους, χωρίς αυτός ο σεβασμός να γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες ή άλλες διακρίσεις. Το κοινό ενδιαφέρον και οι κοινές προσδοκίες, λειτουργούν ως ισχυρός συνεκτικός δεσμός, που δεν κάμπτεται από επιμέρους διαφοροποιήσεις.
 
Με αυτά τα δεδομένα και στα πλαίσια της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού το σχολείο μας  οργάνωσε για τους μαθητές του επίσκεψη στο Ρέθυμνο, όπου από τις 12 ως τις 20 Οκτωβρίου διεξάγεται το Μουντιάλ Μίνι Ποδοσφαίρου. 48 χώρες από όλο τον κόσμο διεκδικούν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, σε μία διοργάνωση με τεράστια προβολή της πόλης, της Κρήτης και της Ελλάδας. 70 τηλεοπτικά δίκτυα μεταφέρουν μοναδικές στιγμές σε περισσότερες από 60 χώρες  και στέλνουν μηνύματα  συναδέλφωσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών, καταπολεμώντας ρατσιστικά ένστικτα και αντιλήψεις.
 
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το σύνολο του σχολείου παρακολούθησε στο ειδικά διαμορφωμένο στάδιο τον αγώνα ανάμεσα σε Βραζιλία και Τουρκία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μια αναμέτρηση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους παίκτες της Εθνικής Βραζιλίας, ενώ ταυτόχρονα έγιναν μάρτυρες μιας πολιτικής διαμαρτυρίας ομάδας πολιτών απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία. Το συμβάν διήρκησε ελάχιστα λεπτά, παρόλα αυτά οι μαθητές απέκτησαν και την εμπειρία εντάσεων στους αθλητικούς χώρους, οι οποίες δε συνδέονται κατ’ ανάγκη με την έκβαση ενός αγώνα, αλλά είναι δυνατό να στέλνουν πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.
 
Σε αυτές τις παγκόσμιες διοργανώσεις γίνεται αντιληπτό το πραγματικό νόημα του αθλητικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράστηκε στην αρχαιότητα, με προεκτάσεις πολιτισμικές και κοινωνικές πέραν των αθλητικών.
 
Οι εκπαιδευτικοί
Μουζιούρας Τάκης
Πατεράκη Χρυσούλα
Κυπριωτάκη Αντωνία
Γουλιδάκης Γιάννης