in

Γαλλικό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Μπλόκο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έβαλε η Γαλλία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις κάποιων μελών με επικεφαλής τη Γερμανία ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η γαλλική κυβέρνηση δυναμίτισε το σχέδιο της Ένωσης να οριστεί ημερομηνία το επόμενο έτος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο προαναφερθείσες χώρες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.
Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει την ευρωπαϊκή αντιπαράθεση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η ατζέντα είναι ούτως ή άλλως γεμάτη, καθώς πρόκειται να συζητηθούν επίσης τόσο το θέμα του Brexit όσο και οι εξελίξεις στη Συρία.
Το αδιέξοδο κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών προέκυψε λόγω της άποψης της Γαλλίας, που υποστηρίχθηκε εν μέρει και από την Ολλανδία, ότι δεν πρέπει να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, έως ότου η ΕΕ επαναπροσδιορίσει τη συνολική στρατηγική της σχετικά με τη διεύρυνση του μπλοκ.
Επίσης τέθηκε το ζήτημα εάν οι δύο χώρες έχουν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτος δικαίου, τομέας όπου κάποια νέα μέλη έχουν κατηγορηθεί ότι ολιγωρούν.
“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε σήμερα στη θέση για να στηρίξουμε αυτό που έχουμε επανειλημμένως υποσχεθεί, ήτοι να δρομολογήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία”, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός για την Ευρώπη, Michael Roth μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. “Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι”.
Η εσωτερική διαμάχη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αντανακλά δύο ανταγωνιστικές πολιτικές απόψεις, αναφέρει το πρακτορείο: το επιχείρημα της Γερμανίας ότι με το να προσφερθεί σε περισσότερες χώρες των Βαλκανίων η ελπίδα της ένταξης ενισχύει την γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά, οι εκκλήσεις -με επικεφαλής τη Γαλλία- για βαθύτερη ενοποίηση πριν την περαιτέρω επέκταση της Ε.Ε.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εκτίμησε ότι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την Πέμπτη και την Παρασκευή.
“Είμαι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες θα διορθώσουν την απόφαση – ή την έλλειψη απόφασης σήμερα” δήλωσε ο Χαν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο. “Ελπίζω οι ηγέτες να δουν την ευρύτερη εικόνα”.
Σημειώνεται ότι τρεις άλλες βαλκανικές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ. Πρόκειται για τη Σερβία που ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία από το 2014, το Μαυροβούνιο από το 2012 και την Τουρκία από το 2005.
ΠΗΓΗ: capital.gr