in , ,

Γαλάζιες λίμνες εμφανίστηκαν στον παγετώνα της Ανταρκτικής!

Κάτι παράξενο και συνάμα όμορφο συμβαίνει σε ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη: Μικρές μπλε λίμνες που λάμπουν λουσμένες στο φως του αρκτικού ήλιου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κορυφή του παγετώνα Langhovde της Ανατολικής Ανταρκτικής. Όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο – και αυτό είναι που ουσιαστικά ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι υπερπαγετωνικές (supraglacial) λίμνες που δημιουργούνται καθώς ο ζεστός καλοκαιρινός αέρας θερμαίνει την επιφάνεια του πάγου εξαπλώνονταν σε ολόκληρη τη Γροιλανδία για χρόνια.
perierga.gr - Γαλάζιες λίμνες εμφανίστηκαν στον παγετώνα της Ανταρκτικής!
Για τους ερευνητές των παγετώνων είναι ένα σημάδι της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μια αιτία κατάρρευσης του στρώματος πάγου. Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους που τώρα η Γροιλανδία βλέπει τους παγετώνες της να λιώνουν με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό και έχει χάσει ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου μεταξύ του 2011 και του 2014. Όπως και στην Γροιλανδία, πολλές από αυτές τις εφήμερες λίμνες φαίνεται να ρέουν και να αποστραγγίζονται προς τα έξω, στον υποκείμενο πάγο.
perierga.gr - Γαλάζιες λίμνες εμφανίστηκαν στον παγετώνα της Ανταρκτικής!
Είναι η πρώτη φορά που αυτή η συμπεριφορά αποστράγγισης έχει παρατηρηθεί στην ανατολική Ανταρκτική. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, είναι λίγο νωρίς για να ειπωθεί πως το φαινόμενο ανατολικά της Ανταρκτικής πρόκειται μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα. Αλλά η προοπτική του να σχηματιστούν ακόμη περισσότερες ή και μεγαλύτερες λίμνες είναι ανησυχητική καθώς η η Ανταρκτική έχει εγκλωβισμένο πολύ περισσότερο πάγο από τη Γροιλανδία, αρκετό για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αρκετά μέτρα.

perierga.gr