in , ,

Βροντερο ΟΧΙ στην σχολική βία από τους μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης, video

Λέμε Όχι στον σχολικό εκφοβισμό ήταν το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης που παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής από τους μαθητές του Γυμνασίου της Νεάπολης στο σινέ ΔΡΗΡΟΣ της πόλης. Στοχεύοντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του ενδοσχολικού εκφοβισμού, το σχολείο  καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά ενεργειών και δράσεων.

 

Αφετηρία των δράσεων αυτών υπήρξε η ενημέρωση  και των τριών τάξεων σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και συγκεκριμένα με τις μορφές που μπορεί να πάρει, τις συνέπειες που επιφέρει καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μαζί να την αντιμετωπίσουμε.

_D200047

Το επιστέγασμα της προσπάθεια παρουσιάστηκε την Παρασκευή  όπου παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους μαθητές όλα αυτά που δημιούργησαν στα πλαίσια διαγωνισμών πανελλήνιων και ενδοσχολικών με στόχο, πάντοτε,  την ευαισθητοποίηση τους  πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και ταυτόχρονα την προαγωγή  της έκφρασης τους μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του σχολείου Πόπη Σηφαντωνάκη η οποία μίλησε με θέμα «Εφηβεία και  επιθετικότητα.» παρουσιάζοντας στους μαθητές όλες εκείνες τις μορφές βίας που αναπτύσσονται μέσα στην σχολική κοινότητα και τους τρόπους των διαφόρων συμπεριφορών που είναι καλό οι μαθητές να αναπτύξουν. Στην συνέχεια ο λόγος η εικόνα η μουσική και τα χρώματα αλλά κυρίως τα μήνυμα άνηκαν στα ίδια τα παιδιά.

_D200053

Όλες οι δράσεις που παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια τους, που είχε την ευθύνη και τον συνετισμό όλη την χρονιά στο θέμα αυτό, Κατερίνα Γαλανάκη, φιλόλογο,  χειροκροτήθηκαν με θέρμη από τους συμμαθητές τους ενώ όλοι οι καθηγητές στο τέλος φανερά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα έδωσαν τα δικά τους συγχαρητήρια σε όλους.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός τραγουδιού, . Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου “Για σένα που λατρεύω”, αγαπητού στους περισσότερους από τους μαθητές, που παράλληλα όμως το video clip του αποτελεί και μια μικρού μήκους ταινία για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό.

Τον Δεκέμβριο είχε διεξαχθεί ένας πανελλήνιος διαγωνισμός με τίτλο «Λέμε όχι στον ενδοσχολικό εκφοβισμό». Συμμετείχαν σε αυτόν αρκετοί μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης . Μια ομάδα παιδιών της Γ΄ τάξης δημιούργησε το σποτάκι που θα ακολούθησε με τίτλο «Πες όχι», επιδιώκοντας να περάσουν το δικό τους μήνυμα κυρίως για τις δυσάρεστες συνέπειες του φαινομένου. Σ΄ αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν οι Ανδριανάκης Μανόλης, Κουτέπα Νατάσα , Ελίζα Λαπίδη , Λιουδάκης Νίκος , Μαμαλούκου Ειρήνη, Μεθυμάκη Παναγιώτα, Κοκολάκης Νίκος (του Κων/νου)  και Παντερμαράκης Μανώλης.

S1420053

Δεν ήταν όμως οι μόνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αυτό, αφού ακλούθησε η ταινία «Ένας διαφορετικός φίλος», που παρουσιάζει το σημαντικό ρόλο ενός συμπαραστάτη στον ενδοσχολικό εκφοβισμό. Η ομάδα που δημιούργησε την συγκεκριμένη ταινία αποτελείται από τους μαθητές της Γ΄ τάξης Σουλαδάκη Ιωάννα , Σφακιανάκη Λίτσα , Τζιρβελάκης Γιάννη,

 

Τσιχλή Παντελίνα, Χαλκιαδάκη Ράνια  και  Χανιωτάκης Λευτέρη.

 

Η μουσική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, είπε η Κατερίνα Γαλανάκη, όταν συνδυάζεται και με οπτικό υλικό και μετατρέπεται σε μια σύνθεση που σκοπό έχει να πει μεγαλόφωνα «stop στην ενδοσχολική βία», όπως μας λέει η Ιωάννα Σουλαδάκη της Γ΄ τάξης με το δικό της σποτάκι-κλιπάκι που ακολούθησε, τότε απλώς σιωπούμε και ακούμε….

 

Η πρόταση για συγγραφή διηγήματος βρήκε γόνιμη ανταπόκριση κι έτσι σύντομα έφτασε στα χέρια της ομάδας ένα οπτικοποιημένο  που προβλήθηκε με τίτλο του «Αυτό που μας ενώνει». Η συγγραφέας του ,η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Ειρήνη Μαμαλούκου, περιγράφει την ιστορία ενός νεοφερμένου στο σχολείο παιδιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από μια ομάδα συμμαθητών του με το φινάλε να είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.

 

Η επόμενη προσπάθεια υπενθυμίζει πως οι επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας είναι πολλές και σοβαρές αλλά και πως όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα, ακόμα και αυτό το πρόβλημα που λέγεται bullying. Οι μαθητές της Α΄ τάξης με επικεφαλής τον Γιώργο Στρατηγάκη έδωσαν φέτος δυναμικό παρόν με μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια ενώ στο τέλος της προβολής  παρουσιάστηκαν και  κάποια στιγμιότυπα από τα γυρίσματα διαπιστώνοντας πως οι μαθητές συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη προσπάθεια όχι μόνο πέρασαν τα δικά τους πολύ σημαντικά μηνύματα αλλά το διασκέδασαν κιόλας.

 

Συχνά, ευτυχώς, η νέα γενιά μας εκπλήσσει ευχάριστα, υπενθυμίζοντάς μας τις ικανότητες, τις δεξιότητες, την ευρηματικότητα και την φαντασία που την χαρακτηρίζει. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους, σε μορφή κόμικ. Δημιουργοί της είναι ο Μανώλης ο Πρινιωτάκης, στον οποίο ανήκει το σενάριο και ο Νικόλας ο Λιουδάκης, που με τόσο ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο τη μετέτρεψε σε ψηφιακό κόμικ. Τίτλος της «Φτάνει». Θέμα της οι συνηθισμένες πλάκες, τα λεγόμενα καψόνια που σε μερικούς μπορεί να προκαλούν το γέλιο, κάποιοι άλλοι όμως υποφέρουν από αυτά.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό και μια εξαιρετική παρουσία πάνω στο κομμάτι με το οπόιο ξεκίνησε η εκδήλωση, “Για σένα που λατρεύω”

 

των Stavento και  Βιολέττα Νταγκάλου. Οι μαθήτριες Ελένη-Μαρία Ασημομύτη, Κωνσταντίνα Βασιλάκη, Χρύσα Γκέκα, Ανθή Γκίκα, Κατερίνα Νάνο, Μαρίνα Παντερμαράκη, Χριστίνα Φαϊτάκη και Μαριλένα Χριστοπούλου πήραν θέση στη σκηνή χορευτικά απέδωσαν το σενάριο από το τραγούδι ,ε όπλα τους την καλή διάθεση, την κίνηση και από ένα τριαντάφυλλο με το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τους συμμαθητές τους και να κερδίζει το πιο δυνατό χειροκρότημα. «Και φέτος το σχολείο μας οργάνωσε και πραγματοποίησε, με στόχο τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας πολλές και ποικίλες δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας, επιδιώκοντας παράλληλα να περιοριστούν οι πιθανότητες εκδήλωσης του συγκεκριμένου φαινομένου και να αποτραπούν οι αρνητικές του συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών μας.

 

Γι’ αυτό εξάλλου επιδιώξαμε την βιωματική εμπλοκή τους ,ώστε να αντιληφθούν καλύτερα το πρόβλημα, προσεγγίζοντάς το από όλες τις πιθανές οπτικές: του Θύτη, του Θύματος και του Παρατηρητή.

 

Παράλληλα, με την συμμετοχή τους σ΄ αυτές , συχνά , έδρασαν –εργάστηκαν ομαδικά, διαπίστωσαν πως σε κάθε δυσκολία , πρόβλημα ή διαφωνία , η καλύτερη λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος και το σημερινό αποτέλεσμα , αποδεικνύει περίτρανα , νομίζω , πως οι μαθητές μας διαπνέονται από τις αξίες του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.» είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ μετά το πέρας της εκδήλωσης η υπεύθυνη καθηγήτρια Κατερίνα Γαλανάκη.

 

Τέλος η διευθύντρια του σχολείου φανερά ικανοποιημένη και συγκινημένη από τα αποτέλεσμα συνεχάρη όλους τους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια για τις προσπάθειες τους λέγοντας πως ο πήχης έχει ανέβει ήδη πολύ ψηλά και τόνισε πως μόνο με την συμβολή όλων η ενδοσχολική βία θα μειωθεί και θα φύγει από τα σχολεία.

 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ