in , , ,

Βραβείο σε ελαιοτριβείο στη Νεάπολη

Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου κέρδισε η επιχείρηση της Οικογένειας Βασιλάκη από τη Νεάπολη στον φετινό διαγωνισμό του αναγνωσμένου περιοδικού «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ» της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Η τελετή της απονομής των διακριθέντων ανά κατηγορία έγινε στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη και εκεί διακρίθηκαν Ελληνικές επιχειρήσεις για τη δημιουργικότητά τους, καθώς και για την καινοτομία και τον σεβασμό στην παράδοση, που αντανακλάται στα προϊόντα τους. Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην σπάνια επένδυση, αξίας 3,5 εκ ευρώ, για τα ελληνικά δεδομένα όπως το ελαιοτριβείο του Κτήματος Βασιλάκη, και ένα ελαιόλαδο τόσο γευστικό και αρωματικό, που ακόμη και στους σεφ του «Γαστρονόμου», «που ξέρουν από λάδι», έκανε μεγάλη εντύπωση για την ποιότητα και τη γεύση του.

Ο ίδιος ο Μανόλης Βασιλάκης που παρέλαβε το βραβείο το αφιέρωσε στην εγγονή του ενώ αναφερόμενος σχετικά είπε «Στο ελαιουργείο δουλεύουν 15 άτομα και στο τυποποιητήριο δουλεύουμε εμείς οι πέντε, η οικογένεια, και συχνά 3 – 4 επιπλέον άτομα. Είμαστε μια πόλη 3.500 κατοίκων και δεν υπάρχει μεροκάματο να κάνουν οι άνθρωποι. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε δουλειά ολοχρονίς σε 15 – 20 άτομα, να ζήσουν από εδώ 10 οικογένειες. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

 Η πρώτη «φάμπρικα» ξεκινά από τον παππού του το 1845 και λειτουργεί μέχρι το 1955. Με την άφιξη του ηλεκτρικού ρεύματος, τα παλιά ελαιοτριβεία εγκαταλείπονται. Ο Μανώλης μπαρκάρει στα ποντοπόρα πλοία, συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσό και το 1981, στα 29 του, παντρεύεται τη Νικούλα και μένει στο νησί. Εκσυγχρονίζει το παλιό ελαιοτριβείο, είναι ο πρώτος που φέρνει τα νέα φυγοκεντρικά μηχανήματα και αγοράζει κτήματα για να μεγαλώσει την οικογενειακή περιουσία των 200 στρεμμάτων.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2001, δημιουργεί το σημερινό, υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο με τις τεράστιες δεξαμενές, που μπορεί να επεξεργαστεί 12 τόνους ελιές την ώρα. Οι ελιές προέρχονται από τα κτήματά του και 3.000 συνεργαζόμενους παραγωγούς. Τυποποιεί 4 τύπους ελαιολάδου, ενώ το 15% της παραγωγής του εξάγεται. αφιέρωσε το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου ο Μανώλης Βασιλάκης, που διατηρεί πρότυπο ελαιοτριβείο στη Νεάπολη. «Της εύχομαι να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς μας, που από τον προπάππου μου, το Βασιλομανώλη, 160 χρόνια πριν, ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου», είπε τέλος εμφανώς συγκινημένος.

Την απονομή του βραβείου έκανε στον Μανόλη Βασιλάκη η Αντωνία Τριχοπούλου, γιατρός, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας

 ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ