in ,

Βουλευτής των Κούρδων ζητάει τη Γαύδο, το Γαϊδουρονήσι και άλλα νησιά

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και ανιψιός του συνιδρυτή του, Ζιγιά Πιρ κατηγορεί ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνότι… έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα σειρά νησιών που δεν της ανήκουν.

Συγκεκριμένα, σε ένα μπαράζ από 13 αναρτήσεις στο Twitter, ο βουλευτής του HDP υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μετά το 2004 προχωρήσει, με την ανοχή των κυβερνήσεων του ισλαμιστή Ερντογάν, στην κατάληψη 16 νησιών πάνω στα οποία δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Κατονόμασε μάλιστα ως “παρανόμως κατεχόμενα από την Ελλάδα” νησιά όπως είναι η Γαύδος, οι Διονυσάδες, το Γαϊδουρονήσι, το Κουφονήσι, το Φαρμακονήσι (Bulamac), οι Οινούσσες (Koyun), το Αγαθονήσι (Esek), η Θύμαινα (Hursit) κ.ά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” ο Ζιγιά Πιρ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα κατηγορώντας τον Ερντογάν για εθνική προδοσία και μειοδοσία. Η εν λόγω ρητορική δεν είναι βέβαια καινοφανής στην τουρκική πολιτική σκηνή. Οι κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μιλούν εδώ και χρόνια για “16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που έχουν καταλάβει παρανόμως οι Ελληνες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος”.

Σημειώνεται ότι Ισλαμιστές και κεμαλιστές επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε μια ιδιότυπη κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας στην Τουρκία με “έπαθλο” το Αιγαίο. Διαφωνούν ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά προφανώς συμφωνούν ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που βρίσκονται υπό ελληνική “κατοχή” ενώ “δεν θα έπρεπε”.

Τον “χορό” άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγορώντας τους Ατατούρκ και Ινονού ως “εθνικούς μειοδότες” που παραχώρησαν τουρκικά εδάφη με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Ακολούθηκε ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο “να κοιτάξει τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία”.

pir-tweet2

capital.gr