in

Αφιλόξενος επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα για τους Γερμανούς

Μπορεί το γερμανικό επιχειρείν στην Ελλάδα, κατά την επόμενη τριετία, να σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ, ωστόσο η αβεβαιότητα, η υπερφορολόγηση και τα capital controls, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις μικρομεσαίες κυρίως γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα.

Αυτό είπε χθες ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο κ. Μαΐλλης σημείωσε πως “το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ καλό” για την Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας, της υπερφορολόγησης και των capital controls, ενώ ανέφερε πως οι γερμανικές εταιρείες έχουν στρέψει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται μια γερμανική επένδυση στη Σερβία, κάτι που σχετίζεται σύμφωνα με τον ίδιο, με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στις εν λόγω χώρες (σ.σ. είναι σχεδόν στο μισό σε σχέση με αυτούς που υπάρχουν στην Ελλάδα), στη χαμηλότερη, σε σχέση με την Ελλάδα, γραφειοκρατία, και στην παροχή κινήτρων προς τους ξένους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Μαΐλλης είπε πως η “χώρα μας έχει αναστολές ως προς τις επενδύσεις”, ενώ απέδωσε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτικές αρχές για να συγκεντρώσουν έσοδα μέσω της επιβολής προστίμων.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την τύχη αυτού (σ.σ. στο IfG έχει επενδύσει η Γερμανική KfW 100 εκατ. ευρώ) ο κ. Μαΐλλης απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr είπε ότι οι Γερμανοί είναι προβληματισμένοι για την τύχη του, εκτίμησε πως η ελληνική Κυβέρνηση “θέλει να το απαξιώσει”, ενώ διερωτήθηκε αν το ελληνικό κράτος έχει βάλει και αυτό τα 100 εκατ. ευρώ που ήταν η συμμετοχή του στο Ταμείο.

Εν αντιθέσει πάντως με τις μικρομεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζονται διστακτικές στο να επενδύσουν στην Ελλάδα, οι μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι και δη όσοι έχουν ήδη παρουσία στη χώρα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριετία επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ. Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport – Slentel, αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, ενώ οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε βάθος τριετίας θα φθάσουν το 1,3 δισ. ευρώ με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς.

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν ήδη φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάσθηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας, σε σύνολο, ένα τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Deutsche Telekom – βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL, εταιρείες οι οποίες συνέχισαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ύφεσης να επενδύουν στη χώρα και θα επιμένουν ανάλογα τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: capital.gr