in ,

Αφιέρωμα 45 χρόνια ΠΑΣΟΚ με 9 εμβληματικά τραγούδια

Κάθε 3η Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει. Για την ακρίβεια, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ πλέον. Η επέτειος ίδρυσης του Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου που σημάδεψε και εν πολλοίς συνέγραψε την ιστορία της Μεταπολίτευσης τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σχεδόν σε εθνική επέτειο.

Σήμερα, μπορεί το Κίνημα Αλλαγής που περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, να διαθέτει μόνο 8%, αλλά πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του βρίσκονται παντού: Στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι φράσεις «το ΠΑΣΟΚ είναι παντού» ή «όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε» έχουν γίνει πλέον viral. Το πολιτι(σμι)κό φαίνομενο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ακούγεται σαν μια vintage πινελιά από ένα παρελθόν που μάλλον νοσταλγούμε, αλλά ακόμη και σήμερα, με κάθε αφορμή, γίνεται θέμα συζήτησης.

Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα από μερικά τραγούδια που αφορούν ή συνδέθηκαν και ταυτίστηκαν με το ΠΑΣΟΚ.

Το εμβληματικό Κάρμινα Μπουράνα, βασικό τραγούδι των συγκεντρώσεων του κόμματος. «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, παρά την απόπειρα απαγόρευσης εκ μέρους της κόρης του και -δι’ ολίγον- υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ήλιος ο πράσινος», ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ. «Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες» των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου με τον στίχο «τρεις  του Σεπτέμβρη να περνάς», αν και δεν γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά το αγαπημένο τραγούδι του Ανδρέα Παπανδρέου: Ρίτα Σακελλαρίου, «αυτός ο άνθρωπος, αυτός».

Ένα τραγούδι του 1964 με τίτλο «Γεια σου Αντρέα Παπαντρέα». Χάρρυ Κλυνν να σατιρίζει την «Ελλάδα, χώρα του πράσινου ήλιου». Και ο Λάκης Λαζόπουλος το ωράριο στα νυχτερινά κέντρα επί υπουργίας Παπαθεμελή. Τέλος, ένα ξεφάντωμα μετά μουσικής από τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη thetoc.gr