in ,

Ασκήσεις ετοιμότητας για…βομβιστικές επιθέσεις στο Ηράκλειο [VIDEO]

Αιφνιδιαστικές ασκήσεις προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων Αρχών για την αντιμετώπιση υποθετικού “σεναρίου”, που περιλαμβάνει βομβιστικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, έλαβαν χώρα τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα.
Η πρώτη χρονικά άσκηση ευρείας κλίμακας πραγματοποιήθηκε προχθές στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ τη χθεσινή ημέρα έλαβε χώρα και η δεύτερη άσκηση στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.
Στόχος των εν λόγω ασκήσεων ετοιμότητας, που ήταν εντελώς απροειδοποίητες για τις Αρχές Ασφαλείας, ήταν να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις στον υπάρχοντα σχεδιασμό, ούτως ώστε στο απευκταίο ενδεχόμενο της πραγματικής ύπαρξης τέτοιου είδους περιστατικών οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι απόλυτα έτοιμες να τα αντιμετωπίσουν.
Η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε χθες στα Ληνοπεράματα και εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από την άσκηση.
Το σενάριο για την εν λόγω άσκηση προέβλεπε ότι αρχικά έγινε έκρηξη σε μία από τις μονάδες παραγωγής στον ΑΗΣ, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης.
Κατόπιν, πυροτεχνουργοί που επιστρατεύονται, εντοπίζουν και εξουδετερώνουν έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του ΑΗΣ.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω “σενάριο”, της πρώτης έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα… Στη χθεσινή άσκηση, ο πρώτος πυροτεχνουργός που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε πως υπήρχε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός. Η πολυπλοκότητα του εν λόγω περιστατικού επέβαλε τελικά την ανάγκη συγκρότησης κλιμακίου πυροτεχνουργών για την εξουδετέρωση του δεύτερου μηχανισμού. Η επιχείρηση καθυστέρησε, για όσο χρόνο χρειάστηκε μέχρι να βρεθεί δεύτερος πυροτεχνουργός και να φτάσει με ανάλογο εξοπλισμό στο σημείο.
Η πρώτη χρονικά άσκηση ετοιμότητας έλαβε χώρα προχθές το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το εν λόγω σενάριο προέβλεπε ότι το προσωπικό ασφαλείας εντόπισε τρία ύποπτα δέματα. Πυροτεχνουργοί, που έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν – και εκεί – εκρηκτικούς μηχανισμούς… Σημειώνεται ότι αμφότερες οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση, προκειμένου να καταγραφεί ο πραγματικός χρόνος αντίδρασης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Πάντα σε υψηλή ετοιμότητα
«Δουλέψαμε πάνω σε ένα υποτιθέμενο σενάριο απειλής εκρηκτικών υλών εντός του ΑΗΣ και συμμετείχαμε σαν υπηρεσία με το πυροσβεστικό πλοίο “Μακεδονία”, με πυροσβεστικά οχήματα και με αξιωματικούς ώστε να “τσεκάρουμε” την ετοιμότητα των υπηρεσιών, αλλά και τη συνεργασία που έχουμε με τη ΔΕΗ – και η οποία είναι άριστη – καθώς και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε ένα απευκταίο σοβαρό ατύχημα που μπορεί να γίνει», ανέφερε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο περιφερειακός διοικητής Π.Υ. Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης.
«Η υπηρεσία μας σχεδιάζει πάντα με το πιο ακραίο σενάριο, ούτως ώστε να κρατάει τις δυνάμεις σε μια υψηλή ετοιμότητα. Άρα σχεδιάζουμε με τα πιο απίθανα σενάρια διάφορες ασκήσεις και συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα υποθετικό συμβάν που ελπίζουμε να μη συμβεί ποτέ στην Κρήτη», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Λαγουδάκης.


neakriti.gr