in , ,

Ας μοσχοβολήσει ο τόπος από το άρωμα της ψυχής μας!

Σε λίγες μέρες έρχονται οι γιορτές. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι μέρες αγάπης . Αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια και πολλές αναμνήσεις χαϊδεύουν την ψυχή μας. Ζωντανεύουν μέσα μας τα κάλαντα, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αγαπημένα πρόσωπα, χαρούμενες στιγμές.
Βέβαια μπορεί να μην έχουμε όλοι όμορφες γιορτινές αναμνήσεις, όμως τώρα μπορούμε να τις δημιουργήσουμε , να νιώσουμε τη χαρά των γιορτών μαζί με τα παιδιά μας και με άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν με μια βαθιά ανάγκη να συμμερίζεται, να βοηθάει, να αισθάνεται μέλος μιας ομάδας. Όμως στη σύγχρονη κοινωνία οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι και πολλές φορές ο ένας χρησιμοποιεί τον άλλο για ατομικά συμφέροντα. Κλειστήκαμε σε κουτιά με ανέσεις περιττές και ανάγκες πλασματικές και δεν έχουμε το χρόνο να ανταμώσουμε ένα φίλο μας ή ακόμα και το ίδιο μας το παιδί .
Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να βγούμε προς τα έξω, να μιλήσουμε με τον συνάνθρωπο μας, να χαμογελάσουμε, να ευχηθούμε, να προσφέρουμε.
Πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες νιώθουν μοναξιά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ακριβώς δίπλα μας ή μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, οι αποτυχίες ή οι ατυχίες σε προσωπικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο οδηγούν σε μελαγχολία πολλούς ανθρώπους.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν τα Χριστούγεννα σαν μια εποχή που η χαρά πρέπει να είναι διάχυτη, να υπάρχει τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα με τα πάρτι και τα δώρα. Στην ουσία όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο αψεγάδιαστη όσο παρουσιάζεται. Τα καθημερινά προβλήματα είναι πολλά και οι άνθρωποι δοσμένοι κυριολεκτικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης τους.
Όμως με αφορμή αυτές τις γιορτές, ας ταξινομήσουμε το χρόνο μας και ας αφιερώσουμε λίγο από αυτόν σε δικούς μας ανθρώπους, στον γείτονα μας, στους ηλικιωμένους γονείς μας , στους φίλους μας. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε με ανθρώπους τόσο πιο ισορροπημένοι γινόμαστε.
Ας γίνουμε και εμείς οι ίδιοι παιδιά και ας χαρίσουμε στα παιδιά μας τα πραγματικά δώρα που θα τους μείνουν αξέχαστα. Ας ζωγραφίσουμε μαζί τους, ας τα αφήσουμε να συμμετέχουν στο φτιάξιμο των γλυκών, στο συμμάζεμα του κήπου. Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας πάμε μαζί τους στην παιδική χαρά, στους παππούδες και γιαγιάδες, στις όμορφες εκδηλώσεις της πόλης ή του χωριού μας. Αυτά είναι τα δώρα της καρδιάς μας που θα σημαδέψουν την ψυχή τους και θα τους μείνουν αξέχαστα.
Ας ενδιαφερθούμε για τον διπλανό μας και αν δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε ας τον ακούσουμε. Δεν είναι χαμένος χρόνος. Κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε στη θέση του.
Και τέλος ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας και ας απολαύσουμε κάτι που ευχαριστεί εμάς τους ίδιους. Χριστούγεννα είναι πάνω από όλα αγάπη , αγάπη πρώτα για εμάς τους ίδιους ώστε να μπορέσουμε να την αναπαράγουμε. Δεν μπορείς άλλωστε να αναπαράγεις κάτι που δεν έχεις βιώσει, δεν μπορείς να διδάξεις κάτι που δεν έχεις μάθει!
Ας μοσχοβολήσει ο τόπος από το άρωμα της ψυχής μας. Είναι το ισχυρότερο τονωτικό στον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο που δικαιούμαστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.