in ,

“Απόδραση από την καθημερινότητα στα Ανώγεια’’


Αυτές τις ημέρες με τις έντονες χιονοπτώσεις όλοι μας θέλουμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από την ρουτίνα της καθημερινότητας μας, να αποδράσουμε σε κάποιο μέρος και να περάσουμε όμορφες στιγμές με την οικογένεια και με φίλους μας. Επισκέφτηκα λοιπόν τα Ανώγεια Ρεθύμνου Κρήτης την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, καθώς είχε αρκετό χιόνι οπότε ήταν μια αφορμή.
Πέρα από αυτό, τα Ανώγεια είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα έχουν πολλά να δείξουν στον επισκέπτη. Η προσφορά των Ανωγείων στον πολιτισμό πλούσια, τα περίφημα κρητικά υφαντά μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι απλοί άνθρωποι, τα παραδοσιακά καφενεία αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και για τους ξένους που σταματούν για το κέρασμα μιας ρακής. Σπουδαίοι Κρητικοί λυράρηδες κατάγονται από εκεί, με κορυφαίο τον «αρχάγγελο της Κρήτης» Νίκο Ξυλούρη. Του οποίου το σπίτι βρίσκεται στην γειτονιά Περαχώρι. Είχα την ευκαιρία να το δώ καθώς το συντηρεί η συγγενής του καλλιτέχνη, Ελένη Ξυλούρη.

Άλλος ένας σπουδαίος Κρητικός καλλιτέχνης των Ανωγείων ο Βασίλης Σκουλάς , με προσφορά 60 χρόνων στην παράδοση και με τον ξενώνα Ντελίνα που έχει στην κατοχή του, σίγουρα μπορεί να  προσφέρει  ένα ξέγνοιαστο ταξίδι μουσικής, αυθεντικών παραδοσιακών Κρητικών γεύσεων και ψυχικής χαλάρωσης.
Στα Ανώγεια κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Υακίνθεια, είναι πολύ  γνωστά και γίνονται σε ένα χώρο κοντά στο χωριό, όπου βρίσκεται ο ναός του Άγιου Υάκινθου και γιορτάζεται κάθε χρόνο 3 Ιουλίου.
Πολλές λοιπόν οι απολαύσεις και βρίσκονται κοντά, σε όσους από εμάς ζούμε στην Κρήτη.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ