in ,

Απροσδόκητη και… ροζ η ανακάλυψη των αρχαιολόγων

Όταν ξεκίνησε η ομάδα αρχαιολόγων του καθηγητή Ανδρέα Βλαχόπουλου την αρχαιολογική σκαπάνη στο νησί της Αστυπάλαιας, πιθανότατα δεν περίμενε να πέσει πάνω σε τόσο

… πικάντικες ανακαλύψεις. Στη βραχώδη περιοχή στον όρμο Βαθύ όμως ανακάλυψαν λιθανάγλυφες επιγραφές από τον 5ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. Τι το τόσο εντυπωσιακό έχουν;
Είναι οι αρχαιότερες ερωτικού περιεχομένου επιγραφές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
“Ήταν αυτό που θα έλεγα θριαμβευτικές επιγραφές. Απαιτούσαν τον χώρο τους με μεγάλα γράμματα που όχι μόνο εξέφραζαν σεξουαλική επιθυμία, αλλά μιλούσαν για τη σεξουαλική πράξη αυτή καθ’ αυτή” εξηγεί ενθουσιασμένος ο κ. Βλαχόπουλος στο Guardian.
Οι βραχογραφίες απεικονίζουν γεννητικά όργανα και έχουν επιγραφές όπως “ο Νικασίτιμος συνουσιαζόταν εδώ με τον Τιμίονα (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα)”.
“Γνωρίζουμε ότι στην αρχαία Ελλάδα, η σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα στους άνδρες δεν ήταν θέμα ταμπού” εξηγεί ο καθηγητής στη βρετανική εφημερίδα.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στην περιοχή στρατοπέδευαν στρατεύματα.
Σε άλλο σημείο της σπηλιάς βρέθηκαν δύο πέη χαραγμένα σε ασβεστόλιθο, κάτω από το όνομα Δίον, γεγονός που συνάδει και αυτό σε ομοφυλοφιλική σχέση.
“Γνωρίζουμε ότι τα ελληνικά νησιά κατοικούνταν ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ., αλλά αυτό που βρήκαμε αποτελεί απόδειξη ότι, ακόμα και τότε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μία κωδικοποιημένη γλώσσα συμβόλων και εικόνων, αρκετά εκλεπτυσμένη” δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Βλαχόπουλος.
Μέχρι πρόσφατα, η Αστυπάλαια ήταν γνωστή στους αρχαιολόγους για τα αρχαία κοιμητήρια με τους μαζικούς τάφους βρεφών.  
πηγη www.news.gr