in ,

Απέδρασε για να… φυλακιστεί ξανά – Άφαντος ο κρατούμενος

Χωρίς αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών των Χανίων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του κρατούμενου που διέφυγε χθες από την Αγροτική Φυλακή Αγιάς.
Την ίδια στιγμή, ώρα το γεγονός ότι τον επόμενο μήνα θα αποφυλακιζόταν, προκαλεί πολλά ερωτήματα, ενώ αίσθηση προκαλούν οι αναφορές που κάνουν λόγο για αποδράσεις κρατουμένων με σκοπό την επιστροφή τους στη φυλακή, φοβούμενοι πως στην πατρίδα τους, τους περιμένουν αυστηρότερες ποινές ή απλά φοβούμενοι την απέλαση.
Ειδικότερα, αναφορές διοικητικών υπαλλήλων των αγροτικών φυλακών αλλά και δικηγόρων κάνουν λόγο για περιπτώσεις αλλοδαπών κρατουμένων που εκμεταλλεύονται το καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης που τους επιτρέπει να κάνουν αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, και δραπετεύουν με ευκολία, φοβούμενοι την απέλαση ή ελλείψει κινήτρων για επανένταξη στην κοινωνία.
Έμπειροι νομικοί σχολιάζουν ότι το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι αυτό που δεν υπηρετεί απόλυτα το σκοπό του με συνέπεια μεγάλο ποσοστό κρατουμένων να επιστρέφει στη φυλακή λίγο μετά την αποφυλάκιση.
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Γιάννης Ντερμανάκης: «Έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και θυμάμαι ότι μετά την προσπάθεια απόδρασης και τη διαφυγή δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν είτε την παραμονή τους εδώ είτε την φυγή τους στη χώρα τους και γυρνούσαν στη φυλακή».
«Η αναστολή της ποινής, από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει τα όρια των ποινών, δημιουργεί προβλήματα διότι δεν ξεκαθαρίζεται πολλές φορές από τα βουλεύματα που πρέπει να παραμείνει υπό όρους ο αποφυλακιζόμενος, στην Ελλάδα ή όχι, ή αν θα πρέπει να απελαθεί στην πατρίδα του», συνεχίζει ο δικηγόρος.
O κρατούμενος που διέφυγε χθες από την Αγροτική Φυλακή Αγιάς εξέτιε ποινή φυλάκισης για αντίσταση, ψευδή αναφορά στην αρχή, κλοπή και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση.
neakriti.gr