in

Αντιδράσεις κατά του σχεδίου αξιοποίησης της πρώην Βάσης Γουρνών

Με αντιδράσεις από φορείς, τις ενστάσεις της Περιφέρειας Κρήτης και τις εύθραυστες ισορροπίες δυνάμεων, που δημιουργούνται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, βρίσκεται το πολύπαθο εγχείρημα της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην στρατιωτικής βάσης στις Γούρνες του Ηράκλειου Κρήτης με συνολικό εμβαδόν περίπου 708 στρεμμάτων.
Κατά τη διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) – ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε αρνητικά, απόφαση που διαβιβάστηκε, πριν από μερικές ημέρες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σε παράλληλο χρόνο, οικολογικό σωματείο στην Κρήτη έχει ξεκινήσει διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα να παραμείνει χώρος πρασίνου η έκταση έχει ξεκινήσει. Όλα αυτά, όταν βάσει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Τι σχεδιάζεται
Από τα περισσότερα από 700 στρέμματα του ακινήτου της πρώην Βάσης, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν 346, που αντιστοιχούν στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξής του (ΕΣΧΑΔΑ). Την ίδια στιγμή, το ακίνητο δεν διαθέτει ούτε δάσος ή δασικές εκτάσεις ούτε αρχαιότητες, που αποτελούν, συνήθως, τη βασική αιτία, προκειμένου ένα project αξιοποίησης ακινήτου να οδηγηθεί στις καλένδες.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ, προβλέπεται ο συνδυασμός των χρήσεων δύο ζωνών, δηλαδή “θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα-αναψυχή” και “τουρισμός – αναψυχής”. Είναι δυνατόν δηλαδή, να αναπτυχθούν εμπορικοί πολυχώροι, χώροι εστίασης, αναψυχής, όπως και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Επίσης, για την εξασφάλιση της πρόσβασης προς την παραλία οχημάτων και πεζών προτείνεται  η  δημιουργία,  δύο οδών ήπιας κυκλοφορίας σε επαφή με το δυτικό και ανατολικό όριο της έκτασης  του  ΕΣΧΑΔΑ,  αντιστοίχως,  που  θα  καταλήγουν σε  χώρους  στάθμευσης αυτοκινήτων παρά την παραλία.
Ακόμη, βάσει της ΣΜΠΕ, τα σενάρια ανάπτυξης στη ζώνη “θεματικά πάρκα-εμπορικά κέντρα-αναψυχή” προσαρμόζονται στις ανάγκες και τους στόχους του επενδυτή, με την μελέτη να προβλέπει, ενδεικτικά, την υλοποίηση εμπορικού κέντρου με δόμηση 11,6 χιλ. τ.μ. Στη ζώνη ΙΙ (“τουρισμός-αναψυχή”) προβλέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχείου πέντε αστέρων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.
Ωστόσο, κατά την περιφέρεια Κρήτης, οι χρήσεις τουρισμού – αναψυχής είναι κυρίαρχες στο βόρειο  παραλιακό  μέτωπο  ανατολικά  του πολεοδομικού  συγκροτήματος  του  Ηρακλείου και γι’ αυτό η προσθήκη περισσότερων τέτοιου είδους εγκαταστάσεων “δεν έχει να προσφέρει κάποια θετική διαφοροποίηση, καινοτομία ή συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή”. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια θεωρεί ότι η χρήση της εκπαίδευσης θα έδινε δυνατότητες διαφοροποίησης της περιοχής, δεδομένης της θέσης του ακινήτου ως προς το Ηράκλειο και της λειτουργίας των  εγκαταστάσεων  του  ΕΛΚΕΘΕ.
Παρόλ’ αυτά, στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Χωροταξίας  και  Ενέργειας  Νίκος Καλογερής, παραδέχεται ότι η επενδυτική πρόταση είναι πολύ συμφέρουσα για τον υποψήφιο επενδυτή, “που διασφαλίζει σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο”.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, “για την ευρύτερη περιοχή του μεγάλου αστικού κέντρου του Ηρακλείου που γειτνιάζει, η λειτουργία της θα είναι  μάλλον αδιάφορη”. Ο ίδιος σημειώνει ότι η αξιοποίηση της έκτασης πρέπει να έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα, αν και διαπιστώνει ότι το ποσοστό δόμησης που προτείνεται είναι μικρό.
Χρονοδιάγραμμα
Στο δια ταύτα, παραμένει αμφίβολο εάν ο διαγωνισμός για την υποβολή ενδιαφέροντος και προσφορών για την αξιοποίηση της έκτασης, ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, έως το τέλος του πρώτου τριμήνου-ολοκληρώθηκε, τυπικά, χθες- θα πρέπει να εγκριθεί η ΣΜΠΕ, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος   αρχές του δεύτερου τριμήνου.
Να σημειωθεί ότι το project της αξιοποίησης των Γουρνών “σέρνεται” από το 2000. Το 2011, οπότε, το εγχείρημα επανήλθε στο προσκήνιο, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου ανέφερε (σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση) ότι η έκταση ανήκει στα λιγοστά ώριμα κρατικά ακίνητα…
ΠΗΓΗ: capital.gr