in ,

Ανησυχία κατοίκων για τον αμίαντο μετά τη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο

Αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και τα σύννεφα καπνού, πολλαπλασιάστηκαν και οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα του αμιάντου του εκπαιδευτικού ιδρύματος που απελευθερώθηκε μετά την καύση στην ατμόσφαιρα. Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς ήδη η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και ανησυχούν για την επικινδυνότητα του αέρα που αναπνέουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
«Ζούμε με το φόβο του αμιάντου»
Όπως υποστήριξε αναγνώστρια του neakriti.gr  για το Πανεπιστήμιο «αυτό το κτίριο εκτός από προκάτ είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από αμίαντο- καρκινογόνο υλικό που είναι πλέον απαγορευμένο- και όπως αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που πάνω από το μισό κτήριο καταστράφηκε αυτό έχει βγει στην ατμόσφαιρα. Ακόμη κι αν δεν έχει βγει τότε πολύ σύντομα με την διαδικασία που θα χρειαστεί να γίνει θα βγει και το υπόλοιπο. Μένω ακριβώς απέναντι, το μπαλκόνι μου είναι 30 μέτρα μακριά από τα κτίρια που κάηκαν δεξιά μου. Έχω ένα δημοτικό σχολείο με τουλάχιστον 500 μαθητές και αριστερά μου ένα νήπιο με τουλάχιστον 100 μωράκια, τη Δευτέρα το πρωί δεν θα έρθουν. Θα έρθουν όμως όλες τις υπόλοιπες ημέρες και θα ζούμε εδώ με τον κίνδυνο που φέρνει ο αμίαντος…»

Κ. Φωτάκης Μειώθηκε η τοξικότητα με την πυρκαγιά
Από την πλευρά του καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ο οποίος σημείωσε «σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως στις πυρκαγιές, μειώνεται η τοξικότητα του αμιάντου. Σε θερμοκρασίες άνω των 600 βαθμών Κελσίου οι ίνες του αμιάντου χάνουν την τοξικότητά τους. Για τον αμίαντο αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα κυρίως στις περιπτώσεις επεξεργασίας και αποκατάστασής του. Βέβαια θα γίνουν μετρήσεις από κλιμάκιο του «Δημόκριτου» που θα λάβει δείγματα, θα μελετήσει την περιεκτικότητα των ινών, στις περιοχές όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά αλλά  και όμορες, σε σχολεία και το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Ακόμα και σε περιοχές όπου με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί να μεταφέρθηκαν αέριοι ρύποι».
Όπως επισημάνθηκε την περίοδο της πρυτανείας Στεφάνου αφαιρέθηκε μεγάλο ποσοστό του αμιάντου από τους χώρους του Πανεπιστημίου.
Ο κ.Φωτάκης μίλησε για την άριστη συνεργασία του «Δημόκριτου» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στα αιωρούμενα σωματίδια και μετρήσεις για τον αμίαντο αντίστοιχα.
neakriti.gr