in , , , , ,

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ; ΖΗΤΗΜΑ ΙΔΕΑΣ. ΚΑΙ ΩΘΗΣΗΣ. βλ Φραρό στη Νεάπολη

Είναι γνωστή από καιρό η θέση μας, ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, αποτελούν υπο τις παρούσες συνθήκες μονόδρομο για την τουριστική, οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, περισσότερο απο κάθε (αξιέπαινη) πλακόστρωση στο Δήμο μας.


“Φθηνή” στο κόστος αλλά πληθωρικά αποδοτική χάρη στις δυνατότητές της η προβολή μας μέσω του πολιτισμού διότι τον διαθέτουμε και μάλιστα άφθονο και αξιόλογο.   

Συλλάβαμε λοιπόν ακόμη μία ιδέα με πρόταση που συνδυάζει ομορφιά, παράδοση και ΟΦΕΛΟΣ. 

Παρόλη την απογοήτευσή μας που προκαλεί σιγά σιγά μία κάποια απομάκρυνσή μας, διότι σε πάμπολλες έως τώρα προτάσεις μας επικράτησε ανεξήγητη σιγή από τους αρμόδιους, προκλητική παχυδερμική αδιαφορία ή και απαράδεκτη απόρριψη. 

Σαν να έχουν και πολλές λύσεις, εκτός από λόγια και δάκρυα κατόπιν καταστροφής!

Βρισκόμαστε στη νότια Γαλλία αυτές τις ημέρες.

Έχουμε συγγενείς από τους τοπικούς εκκλησιαστικούς κύκλους που μάλιστα βάφτισαν και το γιο μας συμβολικά με νερό του Ιορδάνη!

Στη Γαλλία, στη Μασσαλία ακριβώς. Και πραγματοποιήσαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους.

Τους μίλησαμε για το μοναστήρι του Φραρό δίπλα στη Νεάπολη, με το ορφανό κρητικόπουλο που περιέθαλψαν οι καθολικοί μοναχοί, το έστειλαν στο εξωτερικό, το σπούδασαν και έγινε ο παράλληλος πάπας Αλεξανδρος την ταραγμένη, με δύο πάπες εποχή, ένας στη γαλλική Αβινιόν και ένας στο Βατικανό. 

Επέδειξαν ενδιαφέρον. Επωφελήθηκα. 

Αν εκείνοι που έχουν επαφές θα μπορούσαν να προσπαθήσουν η καθολική εκκλησία να “υιοθετήσει” το Φραρό σε συνεργασία με την ορθόδοξη εκκλησία και ενδεχόμενα να αναστυλώσουν το μοναστήρι, αφού δικός τους, παράλληλος με της Ρώμης πάπας προήλθε από εκεί;

Έδειξαν ενδιαφέρον να κινήσουν ντόπιους κύκλους. Περιμένουν να τους στείλω στοιχεία.

Θα ήταν υπέροχο να γίνει κάτι. (Αν και λέτε να πεταχτούν όλοι οι κλασικοί μας αντιδραστικοί “τι τους θέλουμε τους καθολικούς στα πόδια μας”, ενώ για 600 χρόνια ΔΕΝ έχουμε κινηθεί εμείς;)

Φαντάζεστε; Με κοινές συναντήσεις καθολικών και ορθοδόξων, πανευρωπαϊκό θόρυβο και διαφήμιση για το Φραρό, για τη συνεργασία των δύο εκκλησιών, ιδού ο διεκκλησιαστικός διάλογος αλλά και πως θα βελτιώσουμε τον τόπο μας (εκκλησιαστικός τουρισμός, μέσω υπέροχης εκκλησιαστικής ιστορίας).

Με μια καλή ημιαναστύλωση (;) με ένα
ν αρχιτέκτονα Γάλλο, ειδικό επί της αρχιτεκτονικής μεσαιωνικών μοναστηριών τους σε συνεργασία με λίαν αξιόλογους δικούς μας αρχιτέκτονες; (εκεί φοβάμαι επίσης πως θα αντιδράσουν πεφωτισμένοι δικοί μας εργολάβοι που θα θελήσουν απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στην “ιδιοφυΐα” τους, αποκλειστικά).

Γιατί να μην το αναλάβει η πόλη της Αβινιόν, στη νότια Γαλλία, όπου έγινε Πάπας το κρητικόπουλο;

Με τεχνική τους αρωγή και χρηματοδότηση, εν μέρει ή στο σύνολό της;

Σκεφθείτε και μια αδελφοποίηση των δυο περιοχών στη συνέχεια! 

Βλέπετε αγαπητοί κάτοικοι του Δήμου Α.Ν. Με αγάπη όλα αυτά. Με διάθεση και μεράκι. Με γνώση και ευτυχώς γνωριμίες. ΧΩΡΙΣ εξαρτημένη σχέση με συντεχνία ή μεμονωμένο συμφέρον…
Έχουμε ήδη προτείνει “Αυλή των θαυμάτων του Ιησού” στην κεντρική πλατεία και της Νεάπολης και έκθεση ενδιαφέρουσα σε δίπλα χώρο. Με το Φραρό παραδίπλα, ιδού ο ασυναγώνιστος πόλος έλξης. 

Δεν υποσχόμαστε σίγουρο αποτέλεσμα. Υποσχόμαστε  όμως πλήρη παρουσίαση, φάκελο με όλα τα στοιχεία του θέματος, που θα υποβάλουμε στους Γάλλους.

Έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ υποκαθιστούμε καμμία αρχή. Πρόκειται για ανεπίσημη προσωπική πρωτοβουλία που αν ευδοκιμήσει θα καλέσουμε αμέσως τους αρμόδιους μας, Δήμο, Εκκλησία κλπ για να πάρουν τη σκυτάλη, με τη μισή δουλειά ήδη έτοιμη. 

Αν υπάρξει ανταπόκριση, τότε θα απαιτηθεί υπεύθυνη επίσημη συμμετοχή σας.
Θα μπορούσατε να κινητοποιηθείτε, ως τέκνα της περιοχής, για το καλό του Διαλόγου, της Συνεργασίας, της Τέχνης, της Ιστορίας, της Ανάπτυξης, που θα βασίζονται σε παρόμοια αξία;

Με πίστη για τη δυνατότητα που ανοίγεται,

Στέλιος Αδαμάκης