in

Αναπληρωτές καθηγητές στο Ρέθυμνο: Μισθός 800 ευρώ και γκαρσονιέρες με ενοίκιο 400 ευρώ!

Σύμφωνα με τους καθηγητές, μόνιμους αλλά και αναπληρωτές: «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης»

Πολύ υψηλό έως απαγορευτικό είναι σύμφωνα με την ΕΛΜΕ το κόστος διαβίωσης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο Ρέθυμνο.
Η ΕΛΜΕ ζητεί από την κεντρική πολιτεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, βρίσκοντας «άμεσα λύσεις αξιοπρέπειας όπως οφείλουν».
Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι στο Ρέθυμνο, τα τελευταία κυρίως χρόνια, το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας έχει μετατραπεί σε σύγχρονο σισύφειο άγος. «Αποτελεί πια ένα πιεστικό πρόβλημα στο οποίο πολιτεία και δήμος πρέπει να παρέμβουν».
Σύμφωνα με τους καθηγητές, μόνιμους αλλά και αναπληρωτές: «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομεινάντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους». Καταγγέλλουν παράλληλα, ότι δεν λείπουν και οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των ιδιοκτητών όπως ενοικιάσεις για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, με αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ και έτσι έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όχι μόνο.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει επισημανθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως η κατάσταση να έχει αλλάξει για τους εκπαιδευτικούς γεγονός που επισήμανε ο Ανδρέας Ταξάκης διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας τα προβλήματα οικογενειών εκπαιδευτικών, ακόμα και μητέρων που καλούνται να πάρουν τα παιδιά τους και να ψάχνουν για σπίτι την ίδια ώρα που τα παιδιά τους πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο τους. «Υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που μας συγκλονίζουν όλους και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πρέπει όμως το πρόβλημα να λυθεί και η πλέον οριστική λύση είναι αυτή των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών».
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου ρωτά πώς μπορεί άραγε να επιβιώσει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός με μισθό 700 – 800 ευρώ όταν για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ την ίδια ώρα που υπάρχουν και περιπτώσεις εκπαιδευτικών με οικογένεια που αναπόφευκτα αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια.
«Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι νέοι γιατροί, οι φοιτητές είναι κομμάτι της πόλης και το ακριβό, πλέον, κόστος διαβίωσης μαζί με τα υψηλά ενοίκια κάνουν τη διαμονή τους απαγορευτική με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πόλη μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει η ΕΛΜΕ η οποία την Τετάρτη 13/09 στις 17.00 στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16) καλεί εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο ώστε να ξεκινήσει διάλογος για προτάσεις δράσεων και κινητοποιήσεις με στόχο την αξιοπρεπή επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που έχει άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία και των σχολείων.
ΠΗΓΗ: protothema.gr