in

Αναζητείται η “χρυσή τομή” για τα πρωτόκολλα στον Τουρισμό

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Τουρισμού τόσο για την τελική μορφή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν φέτος στην ταξιδιωτική αλυσίδα- ξενοδοχεία, μεταφορές, υπηρεσίες-, όσο και για τις παρεμβάσεις που θα προωθηθούν για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς και την προσπάθεια σταδιακής ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα δέσμη κινήτρων για αύξηση της εσωτερικής κίνησης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού για την τόνωση της αγοράς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο παρουσιάστηκε το Σάββατο το πρωί στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, αλλά και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Καθηγητή Σ. Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασία Ν. Χαρδαλιά.

Όπως λένε οι πληροφορίες του Capital.gr, υπολείπεται ακόμη να διευθετηθούν μερικά σημεία που αφορούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεδομένου πως αναζητείται η “χρυσή τομή” μεταξύ των συστάσεων που θέτουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και κατά πόσο είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα από την τουριστική αγορά.

Με αγωνία αναμένεται από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου η ανακοίνωση από την Κυβέρνηση και των οικονομικών μέτρων για την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη της απασχόλησης. Σημειώνεται πως το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής ροής περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία έχει  εισηγηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε διαβούλευση με το υπουργείο Τουρισμού, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά ζητήματα για την επιδότηση της απασχόλησης και τέλος τις κινήσεις που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου.

Να ξεκαθαρίσει η εικόνα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και δεν μπορεί να γίνει επί του παρόντος καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί φέτος ο Τουρισμός.

Όπως είπε, υπάρχουν δύο “σταθμά” που ο επιχειρηματίας θα εκτιμήσει. “Το ένα είναι η πλευρά των εσόδων, αν δηλαδή μπορεί να δει όταν αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας πιθανά έσοδα και αυτό θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διακρατικές συμφωνίες και βέβαια πετάξουν τα αεροπλάνα. Η δεύτερη μεγάλη παράμετρός είναι το κομμάτι των εξόδων, το οποίο θα παίξει τεράστιο ρόλο και το πιο σημαντικό στο κομμάτι των εξόδων, είναι το εργασιακό τους. Άρα αυτό το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που περιμένουμε να ακούσουμε το επόμενο διάστημα, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουν να δρομολογήσουν οι επιχειρήσεις” υπογράμμισε.

Πράσινο φως αναμένουν τα ξενοδοχεία

Την ίδια ώρα οι ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία, όσες από αυτές θα καταφέρουν να ανοίξουν φέτος. Από τις αρχές Ιουνίου θα επιτρέπεται η επανεκκίνηση των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, χωρίς εντούτοις αυτή να είναι υποχρεωτική. Κατά το ρεπορτάζ, το άνοιγμα των μονάδων θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τις κρατήσεις και τις πληρότητες, ενώ και για όλους ασφαλείας εξετάζεται η λειτουργία μερικών μόνο ορόφων.

Άγνωστο είναι πότε και πως θα ανοίξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας που στηρίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στο συνεδριακό τουρισμό.

Για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν και αυτά προς τα τέλη του Ιουνίου, ενώ ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ζητήσει να επισπευστεί το “πράσινο φως” για να ανεβάσουν ρολά.

Παράλληλα προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία για την τροφοδότηση του οδικού τουρισμού, που επί τους παρόντος δείχνει να έχει τις περισσότερες προοπτικές για άμεση ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ: capital.gr