in

Αναδρομικά: Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις ανά Ταμείο – Πότε πιστώνεται η πρώτη δόση

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα καθώς αναμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, έπειτα και από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυναγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Όπως εξηγεί στο Newpost ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και περιλαμβάνουν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, έως τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το κενό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Ο ίδιος αναφέρει στο Newpost πως τα αναδρομικά θα δοθούν σε 36 έως 72 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για τα αναδρομικά εντός των δύο επόμενων εβδομάδων ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης το αργότερο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις – Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, εάν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 έως 122 ευρώ τον μήνα.

Τα αναδρομικά ανά Ταμείο

Για τις ΔΕΚΟ
Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 μήνες και 12 μήνες αντίστοιχα.
Για το ΙΚΑ
Σύμφωνα δε με τον κ. Τσουκαλά, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 μήνες.
Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα έως και 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.
Για το ΝΑΤ
Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 μήνες.
Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, καταργούνται οι περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.