in ,

Αναγνωρισμένος σε όλο το κόσμο ο σταθμός για το περιβάλλον στον Φινοκαλιά Νεάπολης

Την καταρχήν παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου Δημοτικού σχολείου στον Φινοκαλία στο τμήμα χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να προτείνει το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Νεάπολης  το οποίο συνεδρίασε με την παρουσία του Δήμαρχου Αντώνη Ζερβού. Οι υπεύθυνοι του σταθμού περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης που λειτουργεί στον Φινοκαλιά Μεραμπέλλου ήδη από το 1992 ζητούν την συμμετοχή του Δήμου, των τοπικών φορέων και της κοινωνίας ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον που παράλληλα θα έχει τις δυνατότητες της λειτουργίας ενός ερευνητικού σταθμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει σε εγκαταστάσεις ερευνητές και όχι μόνο από όλο τον πλανήτη. και  θεωρείται αντιπροσωπευτικός για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

2 2 15 neapolh finokalias p

Ο σταθμός στον Φινοκαλιά, σύμφωνα με τους Νίκο Καλυβίτη και την Μαρία Κανακίδου, που παρουσίασαν την πρόταση,  είναι σίγουρα με βάση τους επιστήμονες από τους καλύτερους παρόμοιους σταθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα σύστασης και ποιότητας της ατμόσφαιρας και μελέτης του κλίματος. Η μοναδικότητα του σταθμού αντικατοπτρίζεται στις 130 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις, στην ανάληψη και συμμετοχή σε πάνω από 30 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, στην εκπόνηση πάνω από 40 μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών και τη συμμετοχή στα σπουδαιότερα δίκτυα περιβαλλοντικών ερευνητικών σταθμών σε διεθνές επίπεδο.

 

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την περιοχή μας να φιλοξενεί κάτι τόσο φιλόδοξο και αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα.» είπε ο πρόεδρος του Τ.Σ Νίκος Συλλιγάρδος.  Η πρόταση είχε ήδη παρουσιαστεί στο γραφείο του Δημάρχου μέρες πριν με τον ίδιο τον Δήμαρχο να μιλάει θετικά για την εξέλιξη αυτή εφόσον γίνει εφικτή η είσοδος της πρότασης σε κάποιο πρόγραμμα γα την χρηματοδότηση του καθώς τα οικονομικά των ΟΤΑ δεν μπορούν να υποστηρίξουν παρόμοιες δράσεις. Ο αρμόδιος για θέματα Νεάπολης αντιδήμαρχος Κωστής Κοκκίνης αφού σχολίασε πως έστω και έτσι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνει ενδιαφέρον του για την περιοχή σχολίασε πως η υποδοχή της πρότασης είναι δεδομένη όμως το θέμα της υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου στην παρούσα οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ δεν βοηθά καθόλου.

2 2 15 neapolh finokalias 2 p

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις των μελών του Τ.Σ της Νεάπολης.  Οι εργασίες που εξελίσσονται στο σταθμό του Φινοκαλιά  παρακολουθούνται από τους ειδικευμένους επιστήμονες ανά τον κόσμο με τεράστιο ενδιαφέρον όμως έως και τώρα και μετά από 20 χρόνια λειτουργίας ουδέποτε το πανεπιστήμιο δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία το έργο που επιτελείται στον συγκεκριμένο σταθμό.

 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ