in ,

Αναβολή για φέτος και ραντεβού την 1η Αυγούστου του ’21 το φεστιβάλ πλατείας Νεάπολης, δείτε την ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από τον Αύγουστο του 2015, από τότε δηλαδή που το Φεστιβάλ Πλατείας ξεκίνησε τα πρώτα του (δειλά και φοβισμένα) βήματα. Από τότε που όλοι εμείς, μια παρέα φίλων με κοινό μας γνώρισμα την αγάπη μας για την ελληνική λαϊκή μουσική και τον θαυμασμό μας για την αρχοντική ομορφιά της Νεάπολης αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το καλλιτεχνικό τοπίο των καλοκαιριών μας και των καλοκαιριών σας.
Να δημιουργήσουμε δηλαδή εκ του μηδενός μια γιορτή που -χωρίς να είναι αφιερωμένη σε κάποιο τοπικό έδεσμα ή σε κάποιον Άγιο της περιοχής, παρά μόνο στην ίδια τη μουσική- θα καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Απάνω Μεραμπέλου ,ως μια γιορτή πολιτισμού, κεφιού, ζωντάνιας και καλλιτεχνικής δημιουργίας υψηλής αισθητικής. Μια τριήμερη γιορτή που αν και θα είναι –σχετικά- μικρή (έτσι νομίζαμε στην αρχή) ,δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει όσον αφορά το καλλιτεχνικό επίπεδο, από ανάλογες καθιερωμένες εδώ και δεκαετίες εκδηλώσεις και γιορτές ανά την Ελλάδα.
Τίποτα απ’ αυτά δεν θα είχαμε καταφέρει χωρίς τη δικιά σας έγκριση. Χωρίς τη δικιά σας συγκατάβαση στα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, τις αστοχίες μας. Εσείς είστε η ψυχή του Φεστιβάλ Πλατείας .Ο κόσμος του. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που πλημμυρίζετε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τις όμορφες και ήσυχες (όλο τον υπόλοιπο χρόνο) πλατείες της Νεάπολης.
Και ξέρουμε ότι εσείς είστε που λυπάστε περισσότερο διαβάζοντας αυτό το κείμενο. Γιατί –δυστυχώς- είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το 6ο Φεστιβάλ Πλατείας δεν θα πραγματοποιηθεί ή μάλλον θα αναβληθεί.
Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην χρειαστεί να εκδώσουμε αυτήν την ανακοίνωση. Αποφασίσαμε για το θέμα μας όπως κάθε χρόνο και μάλιστα σχετικά νωρίς. Επικοινωνήσαμε με τους κορυφαίους του είδους απ’ όλη την Ελλάδα ,οι οποίοι με μεγάλη χαρά δέχτηκαν να συμμετάσχουν ,αφού το Φεστιβάλ Πλατείας είναι πλέον γνωστό και αναγνωρισμένο απ’ όλους τους μουσικούς της πατρίδας μας. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για τα αεροπορικά τους εισιτήριά ακόμα κι όταν είχε πλέον προκύψει ο καταραμένος covid19. Είπαμε –βλέπετε- ότι δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τον Αύγουστο. Ακόμα και μέχρι πριν λίγες μέρες, είχαμε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε και φέτος ,έστω και με κάποια –αυστηρά- μέτρα ασφαλείας.
Όπως όλοι ξέρουμε όμως, η πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας και για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων πανδημία, όχι μόνο δεν νικήθηκε, αλλά δείχνει να επιστρέφει και μάλιστα πολύ δυνατή, βοηθούσης και της καλοκαιρινής ανεμελιάς καθώς και του ευκταίου αλλά –συγχρόνως- και τρομακτικού ενδεχομένου ενός σαρωτικού τουριστικού κύματος.
Μετά και τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις λοιπόν και τις πολύ αυστηρές συστάσεις-υποδείξεις της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αποφασίσαμε να μη ρισκάρουμε την ανθρώπινη ζωή προς όφελος της τέχνης. Αποφασίσαμε ότι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για να την επωμιστούν ερασιτέχνες-εθελοντές ,που στο κάτω κάτω από πουθενά δεν προκύπτει μια τόσο βαριά υποχρέωση για εκείνους. Και κυρίως αποφασίσαμε ότι θέλουμε να μείνουμε όλοι γεροί και δυνατοί, ώστε του χρόνου ,εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν , να γιορτάσουμε με διπλή χαρά τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο.
Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση και το απίστευτα μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό το διάστημα όσον αφορά στην πραγματοποίηση ή όχι του 6ου Φεστιβάλ Πλατείας 2020. Ναι λοιπόν. Το 6ο Φεστιβάλ Πλατείας θα γίνει, αλλά θα γίνει το 2021.Το τιμώμενο όργανο που είχαμε επιλέξει για φέτος ήταν το Ακορντεόν. Ένα υπέροχο και πλήρες μουσικό όργανο με βασικό ρόλο στην ελληνική και βαλκανική λαϊκή ορχήστρα όλων των ειδών της μουσικής. Το πρόγραμμα είναι ήδη στημένο και τακτοποιημένο και όλοι οι καλλιτέχνες ξέρουν ότι θα είναι μαζί μας του χρόνου 1,2 & 3 Αυγούστου 2021.
Μέχρι τότε, να είστε καλά ,να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους δικούς σας ανθρώπους, και να τηρείτε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών, γιατί μόνοι εκείνοι ξέρουν την αλήθεια.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΠΑΟΔΑΝ
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑΣ