in , , , ,

Ανάγκη άμεσης επίλυσης 4 σοβαρών προβλημάτων σχετικά με τη λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε την αγωνία μας για την ανάγκη άμεσης επίλυσης 4 προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Τα προβλήματα αυτά είναι:

1) Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα δεν λειτουργούν οι κλίβανοι του Νοσοκομείου και δεν έχει γίνει δυνατή η επισκευή τους, με αποτέλεσμα η αποστείρωση όλων των χειρουργικών εργαλείων, υλικών και ιματισμού να γίνεται  στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου μεταφέρονται τα προς αποστείρωση υλικά και στη συνέχεια επιστρέφονται αποστειρωμένα στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Παρόλο που  το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαδικασία αποστείρωσης κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και έχουν καταφέρει να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς, η συνεχιζόμενη μεταφορά υλικών, εργαλείων και ιματισμού προς τον κλίβανο του Νοσοκομείου  Ιεράπετρας δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των χειρουργείων του ΓΝΑΝ. 
 
Είναι θέμα ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ η επισκευή και η επαναλειτουργία των κλιβάνων του ΓΝΑΝ και ζητούμε από τη διοίκηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενεργειών ώστε αυτό να γίνει άμεσα. Ακόμη νομίζουμε ότι θα πρέπει η διοίκηση του Νοσοκομείου να ξεκινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων κλιβάνων με νέους και σύγχρονους, είτε μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, ή με χρηματοδότηση από το υπουργείο υγείας ή άλλο φορέα.
2) Εδώ και 6 μήνες (!) δεν λειτουργεί το πλυντήριο πλύσης των χειρουργικών εργαλείων λόγω βλάβης η οποία δεν γίνει εφικτό να επισκευαστεί, με αποτέλεσμα όλα τα χειρουργικά εργαλεία και σετ να πλένονται χειρωνακτικά, με μεγάλη προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού του χειρουργείου. Ζητούμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επισκευαστεί το πλυντήριο, και αν δεν γίνεται αυτό, να αντικατασταθεί με νέο. Δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν τα χειρουργεία στη νέα σύγχρονη πτέρυγα και τα χειρουργικά εργαλεία και σετ να συνεχίσουν να πλένονται χειρωνακτικά.
3)Η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία Επιτροπή Χειρουργείου του ΓΝΑΝ  έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της συνταξιοδότησης του προέδρου της ιατρού Π. Καρατσή και για άλλους λόγους. 
Η λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής είναι απαραίτητη για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων και γι΄αυτό ζητούμε να προχωρήσετε σε άμεση επανασυγκρότηση της.
4) Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία  που έχει συγκεντρώσει η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ, το  νοσηλευτικό τμήμα του χειρουργείου και του αναισθησιολογικού είναι από τα τμήματα του Νοσοκομείου που το προσωπικό έχει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα αδειών και χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης, με αποτέλεσμα ο μέσο όρος παλαιότερων αδειών και ρεπό για κάθε εργαζόμενο να ξεπερνά τις 30, ενώ υπάρχουν χρωστούμενες άδειες από το 2012.  
 
Ζητούμε να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορέσει το νοσηλευτικό  προσωπικό να λάβει τις χρωστούμενες ημέρες παρελθόντων ετών, είτε με ενίσχυση των τμημάτων με προσωπικό, είτε με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της  μίας χειρουργικής αίθουσας για κάποιο χρονικό διάστημα.
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος Η Γραμματέας
Γ. Μανουσάκης Π. Κιτοπούλου