in

“Αμπελιτσιά”: Το απειλούμενο, ανδημικό δέντρο της Κρήτης

Εκδήλωση για το απειλούμενο αυτό ενδειμικό δέντρο της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαΐου στο Καβούσι στις 20:00. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στο Προαύλιο χώρο της Παναγίας Μεσοχωριανης (αντί του χώρου του δημοτικού σχολείου που αρχικά είχε προγραμματιστεί).
Η Αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα (Zelkova abelicea), που είναι κυρίως γνωστή από την κατασκευή της παραδοσιακής “κατσούνας”, είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης καθώς απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, σε μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς, και είναι από τους πιο παλιούς “κατοίκους” του νησιού: απολιθώματα ηλικίας περίπου 8 εκατομ. ετών από το πρόγονο (αρχέγονο) είδος της αμπελιτσιάς έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακρυλιάς Ιεράπετρας, στην ανατολική Κρήτη. Είναι ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς που υποχρεούμαστε να το διατηρήσουμε.
Λόγω αυτής της σπανιότητάς της, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία για Οικοτόπους 92/43), την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Επίσης, είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη στον κόσμο που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) με εξαφάνιση με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012).