in

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες – «Αλλαχού Ακμπάρ» φώναζε ο δράστης πριν τον εξουδετερώσουν

Ο τρόμος επέστρεψε στις Βρυξέλλες, μετά την απόπειρα επίδοξου καμικάζι να ανατιναχθεί χθες το απόγευμα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, δίπλα στην κεντρική πλατεία Grandplace.
«Θεωρούμε το περιστατικό αυτό ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τις οποίες ο άντρας φώναζε ισλαμικά συνθήματα πριν ενεργοποιήσει έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε μέσα σε μία βαλίτσα.
Ο εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο άντρας είχε μία βόμβα που περιείχε καρφιά, ενώ απέτυχε η πυροδότησή της, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες προκειμένου να εντοπίσει την ταυτότητα του δράστη, ωστόσο, όπως αναφέρει ο βελγική La Libre, ο υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon μιλώντας στο VTM δήλωσε ότι η ταυτότητα του δράστη είναι «γνωστή» και θα ανακοινωθεί αργότερα καθώς η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επίδοξος καμικάζι σχεδίαζε να ανατινάξει μία μεγάλη βόμβα αλλά στο τέλος δεν έγινε παρά μόνο μία μικρή έκρηξη. Ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι η άμεση επέμβαση του στρατού απέτρεψε μία μεγάλη ενέργεια. Πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο δράστης ήταν εκ των προτέρων πρόσωπο ενδιαφέροντος για την Αστυνομία.
Οι πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές χθες αμέσως μετά το περιστατικό, ανέφεραν ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες των δυνάμεων του στρατού στο σημείο.
 


Ο δράστης προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη βόμβα μόλις τράβηξε την προσοχή των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά λόγω εμπλοκής δεν εξερράγη. Στη συνέχεια δέχτηκε τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Πιστεύεται ότι κανένα άλλο άτομο δεν έχει τραυματιστεί από το περιστατικό.
Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο επίδοξος καμικάζι φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» πριν επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τον πυροκροτητή ο οποίος – ευτυχώς – έπαθε εμπλοκή και δεν εξερράγη. Ειδικότερα, ο Nicolas Van Herrewegen, που εργάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό δήλωσε ότι άκουσε ένα άτομο να φωνάζει «Αλαχού Ακμπάρ» και στη συνέχεια ανατίναξε μία τροχοφόρα βαλίτσα. «Ήμουν πίσω από έναν τοίχο όταν εξερράγη, κατέβηκα και προειδοποίησα τους συναδέλφους μου να εκκενώσουν. Ήταν (ο ύποπτος) ακόμα γύρω, αλλά μετά από αυτό δεν τον είδαμε. Δεν ήταν ακριβώς μια μεγάλη έκρηξη, αλλά ο αντίκτυπος ήταν αρκετά μεγάλος», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι έτρεχαν μακριά». «Είδα ότι είχε κάτι πάνω του, επειδή μπορούσα να δω καλώδια που αναδύονταν, οπότε ίσως ήταν ένα γιλέκο αυτοκτονίας», συνέχισε. Σύμφωνα με τη La Libre, ο ύποπτος είχε σακίδιο πλάτης και ζώνη με εκρηκτικά.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό περιστατικό συνέβη μόλις δύο 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι βελγικές αρχές δεν προτίθενται να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού από το «επίπεδο 3» που θεωρείται το δεύτερο υψηλότερο.
Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και κατόπιν διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι το χθεσινό επεισόδιο ενδέχεται να είναι παρόμοιο με τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν διαπράξει ριζοσπαστικοποιημένα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και εκπαίδευση.
«Τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες θα συνεχίσουν να σημειώνονται στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού. Είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρώην Γάλλος πράκτορας.
Με το Ισλαμικό Κράτος υπό πίεση στη Συρία, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν, αν και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες θα πραγματοποιούνται από «ερασιτέχνες» που δεν θα προκαλούν μεγάλο κακό.
Πηγή:  iefimerida.gr