in

Αλλαγές στη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών

Αλλαγές στη νομοθεσία για την δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου επιφέρει απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης. Σύμφωνα με την απόφαση δεν θα δημοσιοποιούνται πλέον ονόματα οφειλετών για οφειλές που η φορολογική διοίκηση έχει χαρακτηρίσει ως ανεπίδεκτα είσπραξης, έχει ανασταλεί η καταβολή τους με δικαστική ή άλλη απόφαση καθώς και τα ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν αποβιώσει.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης κρίθηκε σκόπιμη μετά από συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις για τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης τέτοιου είδους οφειλών και των αντίστοιχων οφειλετών.
Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση των δεδομένων των μεγάλων οφειλών και των οφειλετών είχε ψηφιστεί το 2011 επί των ημερών του κου Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Η διάταξη που είχε ψηφιστεί προέβλεπε ότι δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία των οφειλετών με βασικές οφειλές άνω των 150.000 ευρώ στις οποίες προστίθενται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Τότε δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω ανάρτησής τους του www.gsis.gr περίπου 4.500 ονόματα φυσικών προσώπων και περισσότερα από 6.000 ονόματα επιχειρήσεων. Πλέον, με βάση την απόφαση η ανάρτηση θα γίνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) και να ανανεώνεται ανά τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι η ΓΓΔΕ έχει ήδη αρχίσει τους τελευταίους μήνες να καλεί με e-mail τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων και σχεδιάζεται η αποστολή μαζικά νέων ειδοποιητηρίων.
capital.gr