in , , ,

Αλλάζει το ρεύμα…

Tο πρόβλημα της φετινής χρονιάς, εστιάζει στις δυσκολίες που παρουσιάζει η ρωσική αγορά, στην οποία επένδυσαν αρκετοί ξενοδόχοι τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου όσο και σε άλλες περιοχές.

Το πρόβλημα όμως της ρωσικής τουριστικής αγοράς δεν επηρεάζει μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και την τοπική αγορά. Οι καταστηματάρχες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου διαπιστώνουν καθημερινά πως η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών στο ξεκίνημα της σεζόν είναι πολύ χαμηλή έως ανύπαρκτη και οι περισσότεροι διηγούνται περιστατικά που αποδεικνύουν τη διαπίστωση αυτή. 


Είναι δε χαρακτηριστικό, αυτό που ανέφερε επαγγελματίας, που βρίσκεται στο χώρο του λιμανιού 40 χρόνια: «για πρώτη φορά φέτος, όλα τα μαγαζιά έκλειναν πολλά βράδια από τις 10 λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος».


Μπορεί η πτώση που καταγράφεται στην τοπική τουριστική αγορά να οφείλεται στη μείωση των τουριστών από την Ρωσία, ωστόσο οι καταγραφές που κάνουν οι εκπρόσωποι των φορέων και οι τουριστικοί παράγοντες για τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές της δυτικής Ευρώπης είναι θετικές και δείχνουν πως η αύξηση που καταγράφεται θα κρατήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την τουριστική κίνηση στη βόρεια τουριστική ζώνη του Λασιθίου.


Σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφουν οι άνθρωποι του τουρισμού αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχει σημαντική αύξηση σε επισκέπτες από τρεις χώρες, που θεωρείται κρίσιμη για τη θετική εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Το πρώτο στοιχείο είναι πως υπάρχει αύξηση των Γερμανών τουριστών και μάλιστα σε επίπεδα που κρίνονται πολύ ικανοποιητικά σε σχέση με το 2013, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η αύξηση που παρουσιάζουν οι Άγγλοι στα ξενοδοχεία της περιοχής. Επίσης σημαντική είναι η άνοδος της ολλανδικής αγοράς, που αποτελούσε πάντα μία σημαντική πηγή τουριστών για την περιοχή.


Μικρή, αλλά ουσιαστική για το μέλλον είναι και η αύξηση που παρατηρείται από τη σκανδιναβική αγορά με τους Σουηδούς και τους Δανούς να έχουν αυξηθεί, όπως έχει επιβεβαιωθεί και από στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων από τις παραπάνω χώρες, γεγονός που γεννά ελπίδες για την επιστροφή τουριστών που σε προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσαν τους στυλοβάτες για την τουριστική κίνηση της περιοχής.


ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

www.anatolh.com