in

Ακριβή, αργή και… τελευταία στην ΕΕ η ελληνική Δικαιοσύνη

Την δυσάρεστη πρωτιά στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων είναι βέβαια και οι οφειλές προς το δημόσιο για υποθέσεις φοροδιαφυγής κλπ, κατέχει η χώρα μας.
Παράλληλα στην εφαρμογή τεχνολογίας πληροφοριών η ελληνική δικαιοσύνη βρίσκεται στην προτελευταία θέση!   Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για το 2015  η Ελλάδα  βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, σε σύνολο 20 κρατών-μελών.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, εκκρεμούν  στα διοικητικά πρωτοδικεία  269.935  υποθέσεις από τις οποίες 51.138 έχουν προσδιοριστεί να  δικαστούν τους επόμενους μήνες, για  197.691 δεν  έχει προσδιοριστεί   δικάσιμος, ενώ για   21.106  αναμένεται  η έκδοση  απόφασης.
Στα εφετεία  η συνολική εκκρεμότητα  ανέρχεται σε  39.952 από τις οποίες  18551  έχουν ήδη προσδιοριστεί να δικαστούν,15.517 δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη  ενώ   εκκρεμούν  στα χέρια  των δικαστών  5.884 υποθέσεις.
Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν  καθώς όπως ανέφερε η κ. Γιανναδάκη ” η οποιαδήποτε ασφαλιστική, φορολογική ή άλλη μεταρρύθμιση προδιαγράφει και  νέες  διαφορές  που θα προστεθούν  στις ήδη  υπάρχουσες. Αν πχ.  γίνει νόμος του κράτους  το προσχέδιο νόμου  για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και μόνο  ο νέος τρόπος  υπολογισμού της σύνταξης  για τον οποίον και μόνο να σημειωθεί ότι  προβλέπεται η έκδοση 65 περίπου υπουργικών αποφάσεων  θα κατακλύσει τα δικαστήρια   με νέες διαφορές”.
Την κατάσταση επιδεινώνει και ο απαρχαιωμένος  εξοπλισμός  με την Ελλάδα να καταλαμβάνει στην ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων  για την κατάσταση  της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JusticeScoreboard)  την προτελευταία θέση στην εφαρμογή τεχνολογίας πληροφοριών στη δικαιοσύνη .Είναι χαρακτηριστικό ότι στην  έκθεση  του 2015  της (GRECO) ομάδας κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται  ως παράγοντας  της διαφθοράς στη χώρα μας  η πολυνομία, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας  και η ανεπαρκής  διαφάνεια της νομοθετικής διαδικασίας .
Επίσης σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015 η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη (για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων) και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Ο χρόνος αναμονής είναι 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο, ενώ σε 189 χώρες η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.
ΠΗΓΗ: capital.gr