in ,

Αγωνία για τα έργα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης

Να ολοκληρωθούν τα έργα πριν έρθουν τα πρώτα τσάρτερ στο Ηράκλειο
Από τις 25 Μαρτίου αρχίζουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ της νέας σεζόν στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, όπου πραγματοποιούνται τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να παραδοθούν στις 30 Μαρτίου.
Ο κ. Γιώργος Πλιάκας Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να μην χρειαστεί παράταση, γιατί, εάν συμβεί αυτό χωρίς να υπάρχει plan b, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην διακίνηση των ταξιδιωτών” λένε στην “Π” τουριστικοί φορείς.
Ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας λέει στην “Π” ότι γίνεται υπερπροσπάθεια να τελειώσουν τα έργα στην ώρα τους αρκεί να μην δημιουργηθούν απρόοπτα στην υλοποίησή τους.
Ο ίδιος ανέφερε: “Ο καλός καιρός βοηθάει και οι εργασίες προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις. Ελπίζουμε ακόμη κι αν χρειαστεί κάποια παράταση να είναι λίγων ημερών”.

Το 2017 ήρθαν 3.600.000 επιβάτες

Ο αερολιμενάρχης υπενθύμισε ότι το 2017 με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου 3.600.000 επιβάτες (μόνο αφίξεις).
“Ελπίζουμε να υπάρχει plan b, εάν δεν παραδοθεί το έργο στις 30 Μαρτίου”
Ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης “Και φέτος, εκτός απροόπτου, περιμένουμε μεγάλο αριθμό επιβατών και με τα έργα που γίνονται στο αεροδρόμιο θα διευκολυνθεί η εξυπηρέτησή τους, αρκεί να τελειώσουν εγκαίρως” σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει εναλλατικό σχέδιο για να τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρξει ανάγκη ώστε να μην “τρέχουν” οι υπεύθυνοι την τελευταία στιγμή.
Ο κ. Βαμιεδάκης είπε ότι οι προκρατήσεις πάνε καλά απ’ όλες τις αγορές και η κίνηση θα διαμορφωθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Το εφιαλτικό σενάριο

Ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε στην “Π”: “Παρακολουθούμε το έργο από κοντά, όλοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να παραδοθεί στην ώρα του. Σε περίπτωση που αρχίσει η σεζόν και δεν είναι έτοιμο και πάμε για Απρίλιο ή Μάιο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που απευχόμαστε”.
Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, τα πρώτα ξενοδοχεία ανοίγουν μετά τις 25 Μαρτίου, ωστόσο οι περισσότερες μονάδες θα κάνουν έναρξη λειτουργίας μετά τα μέσα Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα έργα, που γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου επιβατικού κοινού στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, θα χρηματοδοτηθούν από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΥΠΑ, χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.
Τα έργα περιλαμβάνουν  τη διαμόρφωση τόσο των χώρων του ισογείου όσο και του α’ ορόφου του αερολιμένα, με επέκταση του συνολικού εμβαδού κατά 2.900 τμ, και την ανακαίνιση άλλων 8.000 τμ, με την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών.
Οπως σημειώνει το Υπουργείο, “με την ολοκλήρωση του έργου δεν εξασφαλίζεται μόνο ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του αερολιμένα, αλλά και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει οριστική λύση στην εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης του μεγαλύτερου σε όγκο διακινούμενων επιβατών αερολιμένα που βρίσκεται στη διαχείριση της ΥΠΑ και του ελληνικού Δημοσίου”.
πηγη patris.gr