in , , ,

Αγανάκτηση για τα αδέσποτα

H αγανάκτηση του κόσμου από την ασυδοσία που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές, εξαιτίας της αδιαφορίας ορισμένων κτηνοτρόφων, που δεν λαμβάνουν μέτρα επιτήρησης των ποιμνίων τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν σημαντικές αγροζημίες και άλλες φθορές, ήταν η αφορμή για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αστυνομικού Διευθυντή Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Περάκη, συμμετείχαν, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Νίκος Αφορδακός, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου Γιώργος Φθενάκης, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χαριτάκης και η γεωπόνος του Δήμου Όλγα Τσαγκαράκη. 


Η παρουσία του κ. Φθενάκη στη σύσκεψη σηματοδοτούσε το πόσο πιο έντονα εκδηλώνεται το πρόβλημα της αδεσποσίας αιγοπροβάτων στην περιοχή Βραχασίου – Σισίου – Μιλάτου, όπου πριν λίγες μέρες, μάλιστα, ο «κόμπος έφθασε στο χτένι», όταν οι κάτοικοι Σισίου και Μιλάτου αντίκρισαν δεκάδες ζώα να φθάνουν ως την παραλία, έχοντας προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο διάβα τους..!

Μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήθηκε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να κάνει εκείνα που μπορεί και υποχρεούται από το νόμο, η δε Αστυνομία θα εφαρμόσει αυστηρά τη νομοθεσία κατά των παραβατών, υποβάλλοντας μηνύσεις με την αυτόφωρη διαδικασία.


 Ο Δήμος από την πλευρά του πρέπει να ενεργοποιήσει και ασκήσει τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος 4056/2012 (άρθρο 17), σύμφωνα με το οποίο προβαίνει σε συγκρότηση συνεργείου, λειτουργία ειδικού χώρου φύλαξης συλληφθέντων ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων κλπ. 

Όπως είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής, «από τη μέχρι τώρα εμπειρία στους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, οι οποίοι ενεργοποίησαν το σχετικό άρθρο του νόμου, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και στη Σητεία και στην Ιεράπετρα», σημειώνοντας ότι μετράει πάρα πολύ και ενοχλεί τους κτηνοτρόφους, όταν συλλαμβάνονται από τα δημοτικά συνεργεία ανεπιτήρητα ζώα τους.

 Ήδη οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να συμμορφώνονται μετά την ενεργοποίηση των επιτροπών διαχείρισης των ζώων, είπε ο κ. Περάκης. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να εφαρμοστεί και στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ώστε με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας με τους αγροφύλακες κλπ., το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

www.anatolh.com