in

Αβάσιμα τα συμπεράσματα για τα οικονομικά του Δήμου

«Επικίνδυνη η δημοσίευση αβάσιμων συμπερασμάτων» δηλώνει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζημαρκάκη
«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα τις δανειακές του υποχρεώσεις και τη δυνατότητα ή μη σύναψης νέας δανειακής σύμβασης για ειδικό σκοπό, θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους πολίτες έγκυρα έτσι ώστε να μην τυγχάνουν παραπληροφόρησης ή λανθασμένης ενημέρωσης.
Από τη πρώτη στιγμή ως Δημοτική Αρχή ,παρά τα ποικίλα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν όταν αναλάβαμε (υπερδανεισμός, εκκρεμείς αποφάσεις δικαστηρίων, μεγάλα προβλήματα στα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου) δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά του δήμου με στόχο τη βελτίωσή τους, πάντα προς όφελος των δημοτών, πραγματικότητα που απεικονίζεται στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του δήμου.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια που έγινε από μεριά μας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα, ο Δήμος Ιεράπετρας δεν ανήκει πλέον στους υπερχρεωμένους Δήμους καθώς για να χαρακτηριστεί ένας Δήμος υπερχρεωμένος θα πρέπει τα ετήσια τοκοχρεολύσιά του να υπερβαίνουν το 20% των τακτικών του εσόδων ποσοστό που για το Δήμο Ιεράπετρας ανέρχεται μόλις στο 7% .
Οι υποχρεώσεις του Δήμου εξοφλούνται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και κύριο μέλημά μας είναι να μη δημιουργούμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Για πρώτη φορά φέτος το 2018, το ποσό των 120.000 €  για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων δεν θα καταβληθεί από τη ΣΑΤΑ όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από ίδια έσοδα, αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουμε.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το 2017 προχωρήσαμε σε αναχρηματοδότηση των δανείων με ετήσιο όφελος περίπου 60.000€ και δε ζητήσαμε ποτέ περίοδο χάριτος, θεωρώντας «ανήθικο» να διαιωνίζουμε και να μεταβιβάσουμε το χρέος.
Αναφορικά με την αντικατάσταση των σωμάτων οδοφωτισμού είναι μια διεκδίκηση των περισσοτέρων Δήμων της χώρας με σκοπό:

  • τη βελτίωση του φωτισμού τόσο της πόλης όσο και των τοπικών κοινοτήτων
  • την εξοικονόμηση ενέργειας και
  • την εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος των δημοτών.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι για να συνομολογήσει ο δήμος ένα δάνειο που αφορά τον οδοφωτισμό ακολουθεί συγκεκριμένες νομοθετικές διαδικασίες.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας που καταβάλλουμε χρηματοδοτήσαμε την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου (Διαδικτυακή Πλατφόρμα Απεικόνισης του Δημοτικού Φωτισμού και Ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων) και προχωράμε στην οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας.
Είμαστε στη διάθεση του κάθε πολίτη που θέλει να ενημερωθεί σωστά και υπεύθυνα, με οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, για την παλαιότερη και την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση καθώς και για τους στόχους του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως οποιαδήποτε προσπάθεια παραπληροφόρησης ή δημοσίευσης ασαφών στοιχείων και αβάσιμων συμπερασμάτων εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ιεράπετρας.
Η Αντιδήμαρχος
Χρυσούλα Χατζημαρκάκη»