in ,

Έτσι γιόρτασαν τα γυμνασιόπαιδα Νεάπολης την 25η Μάρτη

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου του 1821 από το Γυμνάσιο Νεάπολης

Ο εορτασμός της έναρξης της ελληνικής επανάστασης του 1821, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Νεάπολης στις 23 Μαρτίου 2018. Κοινωνοί των μηνυμάτων της επετείου έγιναν οι μαθητές μέσα από το τραγούδι, το θέατρο, την ποίηση και τον χορό.  Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τους μαθητές ένα θεατρικό έργο με κεντρικό μήνυμα τη διαρκή διεκδίκηση και υπεράσπιση της ελευθερίας ως χρέος και δικαίωμα του λαού απέναντι σε κάθε δύναμη.
Επίσης, στην εκδήλωση δόθηκε έμφαση στο χρέος που έχουμε να διδαχτούμε από τις αρετές των προγόνων μας και ως ελεύθεροι πολίτες να κλείσουμε στις καρδιές μας τους στίχους από την ωδή του Κάλβου «Εις Σάμον»:
« Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.»
Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Χαβάκης ο οποίος μετα ξύ άλλων είπε «Η συμμετοχή όλων μας  σε τέτοιες εκδηλώσεις αποτελεί απόδοσης τιμής στους Έλληνες αγωνιστές, και είναι η ελάχιστη, στην ιστορική μνήμη του νέου ελληνισμού, πράγμα που είναι χρέος μας να νιώσουν και να σεβαστούν πρώτοι και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας».
Την εκδήλωση ετοίμασαν οι κ. κ. Μηναδάκη Ελένη και Κατερίνα Μπεκιαράκη. Τη χορωδία και το μουσικό σύνολο προετοίμασε και παρουσίασε η κ. Γιώτα Αλεξοπούλου, ενώ τη διδασκαλία των χορών επιμελήθηκε η κ. Μαίρη Παπακαλούση.
Το σχολείο επιθυμεί να ευχαριστήσει τον πολιτιστικό και λαογραφικό Σύλλογο Πελοποννησίων Ηρακλείου «Μοριάς» για τις  παραδοσιακές φορεσιές που μας δάνεισε και φόρεσαν  οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους καθηγητές όσο και στους μαθητές που αρκετά μεγάλο διάστημα και με ιδιαίτερο ζήλο ετοίμασαν μια τόσο πετυχημένη γιορτή.